Yoga, cocktails en korting voor jongeren

Musea en theaters willen graag jongeren over de vloer en doen er van alles aan om deze doelgroep te bereiken. Een middel dat steeds vaker wordt gebruikt, is het inzetten van een jongerencollectief. Cultuurinstellingen nodigen een groep jongeren uit om voor hen programmering te maken die hun leeftijdsgenoten aanspreekt. Zo kan het gebeuren dat je zomaar een yogaworkshop doet tussen de standbeelden. Of een cocktail drinkt bij de première van een nieuwe film.

De invulling van deze collectieven loopt nogal uiteen. Zo heeft het Stedelijk Museum de blikopeners; jongeren tussen de 15 en 19 die voor het museum werken. De blikopeners doen van alles; van evenementen organiseren tot en met meelezen van tentoonstellingsteksten. Eye filminstituut riep jongerencollectief Exposed in het leven. Deze groep geeft een online magazine uit en organiseert evenementen bij Eye voor leeftijdsgenoten.

Niet alleen musea zetten jongeren in. Het Concertgebouw heeft Entrée en Stadsschouwburg Amsterdam de SSBA-salon. Beide collectieven zijn speciaal voor jongeren en jongvolwassenen. Ze geven korting op de concerten en voorstellingen en organiseren lezingen en borrels voor jonge cultuurliefhebbers.

De diverse functies lopen doorgaans voor maximaal een jaar. Afhankelijk van de organisatie staat er een vergoeding voor de jongeren tegenover. De hier genoemde collectieven werven met regelmaat nieuwe leden via Culturele vacatures.

Voor zowel de musea en podia als de deelnemende jongeren zitten er voordelen aan samenwerking. Het levert de musea een actieve klankbordgroep en toegang tot het netwerk van de jongeren. Het leert hun wat de doelgroep aanspreekt, wat werkt en niet werkt. De deelnemende jongeren krijgen er een kijkje in de keuken voor terug. Meewerken in de cultuursector geeft hen plezier en het brengt ze dichtbij de organisatie. Daarnaast levert het natuurlijk ervaring op, ze bouwen hun netwerk uit en leren organiseren, redigeren en schrijven. Want deelnemen aan zo’n collectief staat ook goed op je CV (NRC).

, , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie