Follow Up: Museum Boijmans Van Beuningen – Medewerker Digitale Museumeducatie

Vol enthousiasme begon ze vorige zomer als freelance webredacteur bij Culturele vacatures. Om ons vervolgens nog geen jaar later weer te verlaten. Was het werk niet leuk genoeg? Zeker wel! Maar met een nieuwe baan bij Museum Boijmans Van Beuningen en freelance opdrachten bij het Centraal Museum moet je keuzes maken. Sophie Heijkoop stopt bij Culturele vacatures, maar gelukkig niet in de culturele sector. Met dit interview zwaaien we haar uit.

Sophie studeerde geschiedenis. Een theoretische studie waar ze iets praktisch mee wilde gaan doen. Leraar worden lag voor de hand, maar er was weinig vraag naar geschiedenis docenten en het lukte daardoor niet om een stage te vinden. Het werd de master Museumstudies. ‘Ik was altijd al gefascineerd door de museumwereld, maar had geen idee hoe deze precies in elkaar zit. Hoe zijn musea georganiseerd? In welke maatschappelijke context opereren ze? En wat kunnen we zeggen over de geschiedenis van musea? Met dat soort vragen ging ik aan de slag.’ Tijdens haar master loopt Sophie stage bij het Joods Historisch Museum waar ze de conservator ondersteunt bij de samenstelling van een tentoonstelling. Sophie: ‘De perfecte combinatie van leerzaam en leuk. Dat ik na mijn stage als projectmedewerker mocht blijven vond ik dan ook fantastisch.’

En dan popt de docent weer in haar weer op. ‘Grappig dat je door iets te doen – of door iets juist niet te doen –, je erachter komt wat je écht wilt. Door mijn master en stage kwam ik erachter dat ik toch meer met educatie wilde gaan doen. Niet voor de klas, maar in het museum.’ Omdat het schrijven van haar scriptie wat uitloopt, besluit Sophie nog een stage te lopen. Dit keer bij het Centraal Museum. ‘Bij het Centraal Museum deed ik in mijn stageperiode research voor een audiotour. Dat ging zo goed dat het museum vroeg of ik na mijn stage met de audiotours van de vaste collectie aan de slag wilde gaan. Die heb ik toen nieuw leven in geblazen. Ook maakte ik rondleidingen en produceerde ik museumvideo’s voor ARTtube.’

De zomer van 2016 is net begonnen als Sophie solliciteert op de vacature voor een webredacteur bij Culturele vacatures. ‘De functie sprak me meteen aan en was goed te combineren met mijn werk bij het Centraal Museum.’ Het klikt en Sophie past met haar passie voor en kennis over de kunstwereld perfect in het team. Wanneer we sparren over een blog, neemt Sophie het voortouw. Het blog, dat in oktober 2016 gelanceerd werd, is vanaf het eerste moment haar kindje. ‘Ik vind het heerlijk om me te verdiepen in het reilen en zeilen van de kunst- en cultuurwereld. Daarom ben ik een paar jaar geleden ook begonnen met de Museumpodcast. Ze bloost. ‘Al staat die nu al een tijdje op een lager pitje.’ Niet geheel onterecht overigens, want Sophie heeft het druk, heel druk. De functie Medewerker Digitale Museumeducatie bij Museum Boijmans Van Beuningen vervult ze sinds kort namelijk ook. En dan is er ook nog een mooi project voor het Centraal Museum. Dat werd toch een beetje veel, zo bleek. ‘Ik wil mijn werk met volle aandacht doen, niet in mijn hoofd nog met een andere opdracht bezig zijn. Dat voelt niet eerlijk. Dan moet je keuzes gaan maken. Al vond ik het heel moeilijk om weg te gaan bij Culturele vacatures, het is zo’n leuk team!’

‘Mijn nieuwe baan bij Boijmans voelt echt als een level up, een mooie volgende stap. Ik ben met van alles bezig. De audiotour voor de nieuwe collectiepresentatie was al af toen ik hier kwam, maar moest nog wel gefinetuned en uitgerold worden. Ik zorg ervoor dat de audiotour goed zichtbaar is aan de balie, dat medewerkers goed gebriefd zijn, het publiek de tour goed gebruikt en niet onbelangrijk: dat we feedback ontvangen. Ook maak ik hier weer ARTtube video’s. Ik regel dan een cameraman en bedenk wat we inhoudelijk gaan filmen. Zo hebben we laatst een video gemaakt voor de nieuwe collectieopstelling. In die video leidt de samensteller van de collectie, Carel Blotkamp, kunsthistoricus en kunstcriticus Rudi Fuchs rond. Je zou kunnen zeggen dat alles wat digitaal is, met mij te maken heeft. Zo denk ik ook na over hoe we video’s goed kunnen back-uppen.’

Haar nieuwe baan bevalt Sophie goed. ‘Wat ik zo tof vind aan educatie is dat je een verhaal toegankelijk maakt voor bezoekers. Er is heel veel mooie kunst. Mijn rol als medewerker digitale educatie is om die te ontsluiten, bijvoorbeeld door middel van een filmpje of een audiotour. Met als doel de bezoeker iets te leren, maar vooral om deze te inspireren en een mooie dag te bezorgen. Dat hoop ik nog heel lang te mogen doen.’

Maar zo te horen komt dat wel goed. Sophie: ‘Digitale educatie is wat dat betreft nog steeds groeiende. Naar mijn idee zouden musea online nog meer moeten zien als een verlengde: een manier om nog meer mensen te kunnen bereiken. Veel musea zijn al heel goed bezig hoor, maar soms is het alleen nog maar een database van de collectie. Hoe gaaf zou het zijn als digitaal écht onderdeel wordt van je museumbeleving? Welke rol ik daarin wil spelen? Ik zou die nieuwe platforms en technieken mee willen ontwikkelen, zodat inhoud en techniek op elkaar zijn afgestemd en het voor bezoekers echt een toegevoegde waarde heeft. Dat lijkt me het summum van museumeducatie!’

Sophie schreef deze week een artikel voor ons blog blog over hoe musea de laatste tijd meer en meer inkijk geven achter de schermen. Interessant leesvoer voor iedereen die in een museum wil werken of werkt!

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

In maart is voor de functie van Medewerker Digitale Museumeducatie geworven via Culturele vacatures.
Tekst: Rosa Dammers, Culturele vacatures
Datum: 25 augustus 2017

, , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie