Close Up: Producent

De meeste mensen in de cultuursector werken vanuit een grote passie voor hun beroep. Het zijn vaak ook heel bijzondere beroepen en het is erg boeiend mensen daarover te horen vertellen. In Close Up, onze fonkelnieuwe rubriek, zoomen we in op de beroepspraktijk door iemand aan het woord te laten over zijn of haar baan. Wat doet een repetitor, een producent of een conservator precies? Aan de hand van een persoonlijk voorbeeld zoeken wij het uit! Deze week is het de beurt aan Rosa Boon van TENT circustheater producties. Haar beroep: Producent bij een circustheatergezelschap.

TENT circustheater producties maakt circus van Nederlandse bodem. Het is georganiseerd als een collectief van drie mensen – Rosa Boon, Hanneke Meijers en Cahit Metin. Omdat ze als collectief werken, worden grote beslissingen samen genomen. Iederéén is dus eigenlijk producent, zakelijk en artistiek leider. Rosa Boon legt het uit.

Onze werkwijze maakt dat ik niet simpelweg kan zeggen: hij is de artistiek leider en zij bepaalt de financiële strategie. We doen het juist allemaal samen. Dat is niet altijd even efficiënt, maar levert wel hele afgewogen beslissingen op. Voordat je naar subsidiënten of artiesten stapt met jouw idee, moet je namelijk eerst de anderen overtuigen met goede argumenten, en dus goed nadenken over het hoe en waarom van jouw plan. Door op deze manier gezamenlijk in gesprek te blijven over je doelen en wensen blijf je die ook steeds scherpstellen.

Maar als iedereen ‘alles’ doet, hoe ziet je dag er dan uit?

De grote lijnen; artistieke of zakelijke keuzes waarom we iets wel of niet gaan doen, die zetten we samen uit. De dagelijkse taken zijn onderling wel verdeeld; zo hebben we ieder steeds een aantal  projecten onder onze hoede. Ook houdt de een zich meer bezig met de zakelijke aspecten, de ander bijvoorbeeld met de communicatie en vormgeving. Ik ben een beetje de ‘subsidietijger’: ik ben veel bezig met het schrijven van aanvragen voor fondsen en sponsoren. Ook ben ik nauw betrokken bij een aantal externe netwerkorganisaties. Zo schuif ik aan bij Cultuurtafel Noord, Stichting Circuscultuur Nederland en bij verschillende debatten over circus in Nederland. Hier onderhoud ik de contacten voor, en wat ik leer uit deze bijeenkomsten koppel ik weer terug aan de anderen. Zo houden we samen de ontwikkelingen in ons veld goed in de gaten, ook door voorstellingsbezoek. We kijken véél: afstudeerprojecten, try-outs, festivals en premières, we proberen het allemaal bij te houden.

Wat komt er kijken bij jullie projecten?

Ik ben verantwoordelijk voor de planning, de contracten, de artistieke sturing, de verkoop van de voorstelling en de communicatie bij mijn projecten. Soms, als het veel werk wordt, huren we iemand in voor de productie of techniek, maar anders doe ik dat ook. Voor de anderen geldt dat ook. We zijn erg betrokken bij onze al projecten, van begin tot einde.

Waar zijn jullie – naast het creëren van voorstellingen – verder veel mee bezig?

Een belangrijk deel van ons werk bij TENT is sales: de verkoop van de voorstellingen. Ongeveer eens per jaar sturen we een grote mailing naar allerlei programmeurs en speelplekken om locaties te vinden voor onze producties. We hebben bijvoorbeeld net een grote mailing aan zo’n 300 speellocaties in Nederland en in het buitenland verstuurd. Dat zijn allemaal persoonlijk mails; we sturen iedereen een mail met een of twee voorbeelden van voorstellingen waarvan wij denken dat die goed in hun programma passen. Dat is veel werk, ja. Ook met het nabellen of –mailen erbij, wanneer je bijvoorbeeld geen reactie krijgt. Maar het is het waard om iedereen een persoonlijk verhaal te sturen: programmeurs krijgen zóveel aanvragen in hun inbox dat een onpersoonlijk bericht meteen de prullenbak ingaat. In feite denken wij alvast met hen mee: waaróm past onze productie goed in hun theater? Zo tonen wij ook interesse voor wat zij doen.

Daarnaast zijn we het hele jaar door in contact met programmeurs. Als we een nieuwe voorstelling af hebben, of iets nieuws gaan maken, dan maak ik vaak een afspraak met een bepaalde programmeur voor een gesprek. We hebben in de loop der jaren een aardig contactenbestand opgebouwd, en die mensen zijn steeds meer bereid naar onze ideeën te luisteren. Je kunt echt merken dat circus als moderne kunstvorm aan terrein heeft gewonnen in Nederland. Ik denk dat wij daar zeker aan hebben bijgedragen.

Hoe ziet jullie jaarplanning eruit?

Hm, dat is lastig te zeggen. Het hangt sterk af van onze prioriteiten, en die wisselen steeds. We hebben geen strakke deadlines maar blijven ons organisch ontwikkelen. Zo hebben we volgend seizoen vijf nieuwe producties op de planning staan, maar in seizoen ’16-‘17 eigenlijk niets nieuws gemaakt. De veranderingen in de subsidieverstrekking speelden daarin ook mee, maar toch. Het loopt hoe het loopt. Die periode gaf ons trouwens wel weer tijd om dingen voor te bereiden, vandaar dat we straks met maar liefst vijf projecten komen.

Ook de manier waarop wij relaties aangaan met onze makers of artiesten gaat zonder strak plan. We hebben wel een bepaalde structuur waardoor artiesten kunnen doorgroeien en zich in samenwerking met ons verder kunnen ontwikkelen. Als we een interessante artiest ontmoeten beginnen we vaak klein: met een kortlopend project, een optreden op ons open podium of een LABO (workshop bedoeld om te experimenteren met ideeën van makers). Voor A State Of Flux hadden we eerst een aantal labo’s van Thomas Falk, en zo werkte het ook bij Muur van Floor van Leeuwen. Die waren zo succesvol dat wij dachten: ‘te gek, dat willen we verder ontwikkelen!’. Maar aan zo’n productie gaan dus zo’n twee jaar van testen en gesprekken vooraf.

Wat maakt jouw baan zo mooi?

Wat ik heel leuk vind aan dit werk is dat we er met z’n drieën echt in geloven. We zijn in feite nog steeds aan het pionieren met elkaar, in vorm én genre. Nu we zeven jaar bezig zijn krijgen we ook steeds meer van de grond, dat is tof om te merken: we hebben echt een aandeel in de verandering van deze kunstvorm. In een ander interview noemden ze ons geen ‘circusmakers’ maar ‘circus-mogelijk-makers’; dat vind ik een treffende omschrijving. En we kunnen steeds meer mogelijk maken! We werken van onderop, vaak met startende makers, en helpen zo mensen doorgroeien. We bemoeien ons wel met de artistieke keuzes maar faciliteren vooral het maakproces; we staan in dienst van de makers. En dat is geweldig: het werken met gedreven mensen met liefde voor het vak en het genre. Het creatieve proces blijft me fascineren: dat je van ‘niks’ ‘iets’ uit de grond stampt. Dat is toch fantastisch?

Ook een uitdagende baan in de theatersector? Bekijk alle actuele vacatures hier.

Lees meer over de projecten van TENT circustheater producties.

Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Verantwoording foto’s: foto 1 – Marc Faasse, foto 2, 3 & logo – TENT | Hanneke Meijers
Datum: 26 oktober 2017

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie