Close Up: Freelance Tekstschrijver

De meeste mensen in de cultuursector werken vanuit een grote passie voor hun beroep. Het zijn vaak ook heel bijzondere beroepen en het is erg boeiend mensen daarover te horen vertellen. In Close Up, onze fonkelnieuwe rubriek, zoomen we in op de beroepspraktijk door iemand aan het woord te laten over zijn of haar baan. Wat doet een repetitor, een producent of een conservator precies? Aan de hand van een persoonlijk voorbeeld zoeken wij het uit! Deze week is het de beurt aan Rosa Dammers. Haar beroep: Freelance Tekstschrijver.

We zullen eerlijk zijn: wij kennen Rosa goed. Rosa werkte drie jaar parttime als (web)redacteur voor Culturele vacatures. Anderhalf jaar geleden begon ze daarnaast als zelfstandig tekstschrijver, en eind september heeft ze ons verlaten om zich volledig te kunnen storten op het schrijven. “Het is tijd voor iets nieuws, met genoeg ruimte om me volledig te richten op mijn eigen bedrijf.”

Wat voor soort stukken schrijf je?

“Ik heb een aantal grotere opdrachten en daar komen af en toe kortlopende klussen bij. Zo schrijf ik voor Theater aan de Parade, waar ik een dag in de week op de marketingafdeling aanschuif en teksten schrijf voor nieuwsbrieven, de website en de rubriek van het theater in de Bossche Omroep. Ik maak bijvoorbeeld persoonlijke mails voor bezoekers van het theater, met suggesties voor voorstellingen die hen zouden kunnen aanspreken. De artikelen die ik schrijf voor de Bossche Omroep zijn vaak gerelateerd aan nieuwe voorstellingen.

Ook schrijf ik voor Panama Pictures, een huisgezelschap van de Verkadefabriek. Voor hun nieuwe voorstelling Go north and see what those strangers do heb ik de flyertekst geschreven aan de hand van gesprekken met artistiek leider en choreograaf Pia Meuten. Ook heb ik bestaande webteksten geredigeerd én ga ik op termijn het volledige artistieke team interviewen. Zo spreek ik met componistenduo Strijbos & Van Rijswijk, die voor elke voorstelling de muziek componeren, dramaturg Angelique Willkie en de ‘rechterhand’ van Pia, Miquel de Jong.

Hiernaast werk ik een dag in de week bij VVV Noordoost-Brabant, wat weer heel ander werk oplevert. Die afwisseling is leuk. Voor de VVV schrijf ik over ’s-Hertogenbosch en de regio, zoals natuurgebied De Maashorst dat onlangs gepositioneerd is als ‘het oergebied in Brabant’. Daar schrijf ik dan webteksten en social-media-berichten voor.

Ook ben ik bezig met een nieuw project, een co-auteurschap van een boek! Ik mag er helaas nog niet veel over naar buiten brengen, maar het gaat om een inspiratieboek voor vrouwen. Ken je het idee van ‘girl-boss’? Dit boek heeft te maken met de carrièreplanning van ondernemende jonge vrouwen. Voor wat hulp op de weg naar succes, zeg maar!

Waar ik ook heel enthousiast over ben: ik ga samen met tekstschrijfster Rinske van Kasteren een tekstbureau beginnen. Voor grote opdrachtgevers is zo’n bureau een extra garantie vergeleken met een zzp’er: er is bij een opdracht altijd iemand beschikbaar om op terug te vallen. Ik geloof dat deze combinatie ons sterker maakt. Als team is je uitstraling naar buiten toe anders en het is fijn voor het creatieve proces: je houdt elkaar scherp en kunt sparren over ideeën. Naar mijn mening is een tekstbureau een aanvulling voor de stad.”

Hoe kom je aan zulke leuke opdrachtgevers?

“Ik woon en werk in ‘s-Hertogenbosch, en ben hier geboren en getogen. Door mijn studie, maar ook door mijn werk in de horeca heb ik in de loop der tijd een groot netwerk opgebouwd. En als dat netwerk eenmaal weet wat je doet – én je levert goed werk – dan gaat het snel! Ik krijg veel opdrachten dankzij mond-tot-mond reclame. Het mooie is dat de tekstschrijvers hier in de stad elkaar allemaal wel zo’n beetje kennen, en elkaar ook iets gunnen. Zo krijg ik vaak werk doorgespeeld van collega’s die er net even geen tijd voor hebben, en doe ik voor hen hetzelfde.

Het co-auteurschap is overigens anders gegaan; die klus heb ik gevonden via social media. Op Facebook en Instagram zie ik veel opdrachten voorbijkomen. Voor deze klus moest ik solliciteren en mezelf en mijn idee pitchen. Ik vind het daarom extra leuk dat ik het uiteindelijk ben geworden.

Koude acquisitie heb ik eigenlijk nog nooit hoeven doen, ik heb tot nu toe steeds genoeg werk gehad. Daar prijs ik mezelf echt gelukkig mee. Ik merk dat men weer bereid is geld uit te geven aan goede tekst. Met als motto: doe waar je goed in bent en besteed andere dingen uit. Soms denken mensen: oh, dat doe ik wel even, die tekst, maar eenmaal bezig merken ze al snel dat tekstschrijven een vak apart is. Het gaat niet 1,2,3 – in een goede tekst gaat tijd zitten.

Tekst doet ook zoveel! Daar ben ik van overtuigd. Je hoort vaak dat we in een visuele cultuur leven, en dat organisaties graag zo min mogelijk tekst in hun communicatie-uitingen willen. Maar een sterke tekst is heel belangrijk; het brengt de essentie van de boodschap over. Daarom vind ik het ook zo leuk om ondernemers te helpen hun verhaal te vertellen door in de huid te kruipen van degene voor wie je schrijft. Tekst is gewoon leuk! Je creëert iets dat er daarvoor nog niet was, dat blijft mooi.”

Hoe zien je dagen eruit?

“Ik werk graag in blokken: ik neem een ochtend of middag voor één onderwerp, dan heb ik echt de tijd om erin te duiken. Het blijft een creatief beroep: je hebt inspiratie nodig. Soms lukt het ook gewoon niet, dan ga ik een stuk wandelen. Ik werk in een kantoor dat ik deel met een andere zzp’er. Het is prettig om samen op kantoor te zitten. Daarnaast zit ik dus ook standaard twee dagen in de week bij Theater aan de Parade en de VVV. De rest van mijn tijd kan ik vrij indelen. Er komen vaak ‘losse flodders’ tussendoor – korte opdrachten waar ik ook tijd voor moet inruimen. Ik maak op zondagavond een planning voor de week, ik vind het fijn om die structuur te hebben. Ook begin ik graag vroeg: ik stop liever wat eerder dan dat ik pas tegen een uur of twaalf achter mijn bureau schuif.

Soms is die vrijheid wel een struggle hoor, word ik er onrustig van. Er komt zoveel op je af. Maar je doet dit werk echt voor jezelf en dat is geweldig. Voor je eigen bedrijf ren je toch drie keer zo hard! Ik heb veel ambitie en houd ook nog een blog bij, omdat ik autonoom wil blijven schrijven. Op dat blog plaats ik vooral korte verhalen en bespiegelingen op mijn leven.

Wat ik het liefste wil is verhalen vertellen. Niet het keiharde nieuws, meer human interest: interviews, reportages en achtergrondartikelen hebben mijn interesse. Daarom volg ik op dit moment een HBO-basiscursus journalistiek aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Het lijkt me heel tof in de toekomst te mogen schrijven voor magazines zoals LINDA, Flow en BEDROCK. Of voor de ‘Holy Grail’: Volkskrant Magazine. En ik wil ook ooit nog een roman schrijven! Maar dat wordt eerder een zeven-jaren plan, vrees ik. Er zit dus nog heel wat in het vat. Voorlopig heb ik genoeg plannen en dromen!”

Ook een leuke baan waarbij je een ‘vlotte pen’ nodig hebt? Bekijk alle actuele vacatures hier. Graag aan de slag als freelancer? Kijk hier.

Meer weten over Rosa en haar werk? Kijk op www.rosadammers.nl

Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Datum: 2 november 2017

, , , , , , ,

Eén reactie op Close Up: Freelance Tekstschrijver

  1. Mui 08/11/2017 op 19:57 #

    Super Rosa😘heel veel🍀

Geef een reactie