TREND: jong, vernieuwend & goede PR

Elk half jaar biedt museum Villa Mondriaan in Winterwijk via Culturele vacatures twee opvallende stageplaatsen aan: Junior-directeur Educatie en Junior-directeur Communicatie. Deze junior-directeuren maken volledig deel uit van de directie en wonen gedurende de stageperiode in een ingericht appartement boven het museum. Niet alleen de stagiairs zijn jong in dit museum – aan het roer staat de piepjonge Judith Kadee, met haar 25 jaar de jongste museumdirecteur van Nederland.

Ook Museum Wierdenland in Ezinge (Groningen) biedt studenten de kans als junior-directeur hun stageperiode in te vullen, naar eigen zeggen in navolging van Villa Mondriaan (Museumvise nr. 3 2017, p. 34). En er zijn ook andere voorbeelden van jonge museumdirecteuren te vinden. Zo was Marianne Splint pas 30 toen ze vijf jaar geleden werd aangesteld als directeur van Museum Helmond.

Ook kinderen worden steeds vaker aangesteld als directieleden. Museum Boijmans Van Beuningen bijvoorbeeld, runt voor het tweede jaar op rij een Kinderbestuur. Het bestuur van 2016 bracht een rapport uit met adviezen waar het museum serieus mee aan het werk gaat, en op dit moment studeert het bestuur van 2017 op de missie en visie van het Boijmans. Museum Arnhem en het Scheepvaartmuseum hebben een kinderdirecteur. Museum Arnhem wierf in de zomer van 2016 met een officiële vacature op onze site voor deze functie.

Waar we een decennium geleden de mening van jongeren en kinderen niet van doorslaggevend belang vonden, wordt hun frisse visie nu steeds vaker expliciet ingeschakeld, en hebben ze zitting in de officiële besturen van culturele organisaties. Hoe komt dat?

Werk: Christie van der Haak

Jong wijs
Martine Blijdorp, projectleider van het Kinderbestuur bij Museum Boijmans van Beuningen, ziet de trend overal opduiken. “PwC (PricewaterhouseCoopers, red.) heeft een kinderbestuur, zelfs de Albert Heijn. Kinderen worden jonger wijs, mede door de digitalisering. Ze willen op alle gebieden meedoen. Ze hebben soms drukkere weken dan de gemiddelde volwassene – als ik afspraken wil plannen met het Kinderbestuur zitten ze soms maanden van tevoren al vol.”

“Het bestuur levert het museum veel nieuwe inzichten op”, gaat Martine verder. “Volwassenen zitten al in een bepaald denkstramien. Kinderen hebben unieke en individuele gezichtspunten, ze zien hele andere dingen, houden je een spiegel voor en kunnen je echt even terugzetten. In het Boijmans wordt het kinderbestuur om advies gevraagd, ze hebben een publieke functie tijdens evenementen, ze draaien gewoon volledig mee in het museum.”

Dat klinkt ook als een handige manier om PR te maken. Martine: “Dat is een leuke bijkomstigheid, maar absoluut niet het doel. Ze treden naar buiten, maar niet voor de PR, meer omdat ze onderdeel zijn van de organisatie. Hoe kun je beter kinderen bedienen dan kinderen in te zetten?”

 Talentontwikkeling
Museum Villa Mondriaan richt zich nadrukkelijk op jongeren en talentontwikkeling. Het museum wordt gerund door 70 vrijwilligers en een jonge directeur – elk half jaar worden daar twee nieuwe junior directeuren aan toegevoegd, die volledig meedraaien in de directie. Judith Kadee, de huidige directeur, kwam zelf ook op die manier binnen. Judith: “Wij zien het als onze rol om de directeuren van de toekomst op te leiden. De ontwikkeling van talent past bij ons, omdat Mondriaan dat in dit huis ook heeft gedaan. De formule werkt als een tierelier – onze vrijwilligers omarmen elk half jaar twee nieuwe junior directeuren en we zien echt talent.”

Werk: Christie van der Haak

“Ik heb die stage zelf ook gedaan, en heb later op de functie van directeur gesolliciteerd toen mijn voorganger wegging (de 24-jarige Anne Kremers, eveneens als junior-directeur begonnen). Natuurlijk heeft zo’n jonge directeur een PR-waarde, het heeft iets unieks. Je moet opvallen als museum, zeker sinds er minder subsidie beschikbaar is zijn musea gaan nadenken over hun PR. Dat was vroeger minder nodig, maar tegenwoordig tellen bezoekersaantallen wel degelijk. Jong talent is ons merk en dat stralen we hiermee uit, maar het is geen loze belofte. Je komt niet naar een museum om het jonge team te bekijken, maar we proberen wel een jongere doelgroep aan te spreken door jonge keuzes te maken, met een app bijvoorbeeld, of exposities die leeftijdsoverstijgend zijn. Staat er een schoolklas in het paviljoen van Christie van der Haak, gooien ze ineens hun hele Instagram vol. Een museum moet blijven verjongen.”

“In ben in principe een autonome directeur, maar ik heb een goed bestuur achter me dat ik altijd kan bellen, net als Wim van Krimpen (oprichter van museum Villa Mondriaan, red.). Ze helpen me met de sollicitaties van junior-directeuren en geven nuttig advies. Misschien helpen ze me wel iets meer dan een wat oudere directeur, maar dat voelt niet zo. Zeker intern doe ik alles zelf en dat gaat best goed.”

Nieuwe inzichten, nieuwe doelgroep
Het mes snijdt aan twee kanten. Niet alleen bieden jonge mensen vernieuwende inzichten, denken ze buiten kaders en redeneren ze minder volgens vaste denkpatronen – het is ook een manier om de museumbezoeker of -directeur van de toekomst bij je museum te betrekken. Want hoewel we steeds meer weten over de invloed van kunst op ons brein, is nog steeds het overgrote deel van de museumbezoeker 50+. “De bezoekers van Villa Mondriaan zijn nog steeds vooral ouderen”, zegt Judith Kadee. “Je moet jonge mensen echt laten zien dat een museum leuk is. Het is eigenlijk heel grappig, ik heb zelf toen ik een tiener was altijd gezegd dat ik echt niet bij een museum wilde werken, maar toen ik er eenmaal in zat vond ik het fantastisch.”

Tekst: Rosa Scholtens, Culturele vacatures

, , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie