Follow Up: Museum Kranenburgh – Hoofd Educatie en Publiek

Zonder werkervaring kom je er niet in de cultuursector, ondervond Laura Eijpe (25). Na een aantal stages en een werkervaringsplek mocht ze plotseling de sprong wagen als interim Coördinator Educatie bij het Frans Hals Museum. Met deze ervaring op zak vond ze haar huidige baan als Hoofd Educatie en Publiek bij Museum Kranenburgh. Ze vertelt over haar ambities en uitdagingen binnen deze functie.

Laura: “Ik was altijd al geïnteresseerd in kunstgeschiedenis en -educatie, en dan in het bijzonder museumeducatie. Na mijn master kunstgeschiedenis heb ik ook de postmaster kunsteducatie aan de Interfacultaire Lerarenopleidingen van de UvA gevolgd, om eventueel ook als docent aan de slag te kunnen binnen het voortgezet onderwijs. In het kader van die opleiding heb ik ook een jaar als docent Kunst Algemeen op het Vossius Gymnasium in Amsterdam stage gelopen.

Ook liep ik stage bij het Rijksmuseum, en ontwikkelde daar een nieuw educatief product voor de examentour van de Vwo-klassen. Er bestond al een educatieve tour, maar daar miste nog ‘iets’ aan. Ik heb toen een verwerkingsopdracht ontwikkeld die de leerlingen die de tour hebben gevolgd klaarstoomt voor hun eindexamen. Die opdracht gaf mij een goede indruk van de connecties die je in zo’n functie aangaat met scholen en het museumpubliek, en dat beviel ontzettend goed. Het was voor mij een bevestiging dat ik dit soort werk superinteressant vind en deze kant op moest. Het lesmateriaal is trouwens nu nog in gebruik en ook passend gemaakt voor Havo-leerlingen, leuk hè?

Sprong in het diepe

Na mijn opleiding was het niet makkelijk om werk te vinden. Ik heb een jaar freelance gewerkt, onder andere als workshopdocent visuele geletterdheid en als assistent bij promotieonderzoek kunsteducatie voor de UvA. Toch wilde ik graag een vaste baan, maar zonder ervaring lukt het gewoon bijna niet in deze sector! Ik ben daarom ook nog een werkervaringsplek gaan doen in het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem; eigenlijk een soort vrijwillige stage. Dat bleek de perfecte keuze: na een tijdje ging het Hoofd Educatie met vervroegd pensioen, en mocht ik haar functie een paar maanden overnemen als interim coördinator. Een sprong in het diepe, maar daar houd ik altijd wel van. Mijn leidinggevenden zeiden dat ik ‘mezelf al goed had laten zien’ via mijn werkervaringsplek en gunden me deze kans en het vertrouwen. De aanstelling werd verlengd en uiteindelijk heb ik er zo’n 13 maanden gezeten. Ik was in feite in mijn eentje ‘de afdeling’, en heb zo echt een bak ervaring opgedaan.

Met deze bagage heb ik uiteindelijk mijn huidige baan in Museum Kranenburgh kunnen bemachtigen. Ik ben er nu (op het moment van het interview, 1 december 2017, red.) drie weken en voel me al helemaal thuis. Het is een fijne omgeving met een klein vast team en meer dan 150 vrijwilligers. Je kunt goed merken dat educatie hier een belangrijk onderwerp is: er zijn veel mogelijkheden om dingen te ontwikkelen en experimenten aan te gaan.

We richten ons op de Bergense School en hedendaagse kunst. Hierbij willen we vooral ook ruimte bieden aan nationale en internationale kunstenaars en multi-talenten die in dezelfde geest als de Bergense school vernieuwend te werk gaan. Zo is er plek voor veel diverse kunstvormen: installaties, schilderkunst, sculptuur, maar ook muziek en design.

Studio C

Ik krijg hier de kans om mezelf verder te ontwikkelen, ook op creatief vlak. Zo hebben we middenin het museum een creatief atelier voor bezoekers: Studio C. Hier kunnen gasten zelf dingen maken en workshops volgen. Jong en oud kan op deze manier direct verwerken wat ze verderop in het museum hebben gezien. We tonen dit werk ook op een muur binnenshuis. Zo kunnen de bezoekers en leerlingen hun eigen creaties tentoongesteld zien binnen het museum, dat is natuurlijk heel tof. En het inspireert nieuwe bezoekers om ook een poging te wagen.

Mijn voornaamste doel voor het museum is nu om de regionale bekendheid uit breiden, ook wat betreft deze educatie-activiteiten en andere evenementen. Zo wil ik Studio C verder uitbreiden, bepaalde doelgroepen en scholen beter bereiken en ook ons educatie-aanbod voor onder andere families met kinderen zichtbaarder maken bij de entree van het museum. Ik wil ook bereiken dat andersoortige doelgroepen zoals families, ouderen en bijvoorbeeld vluchtelingenorganisaties, weten dat ze hier altijd op hen toegesneden activiteiten kunnen boeken. Deze groepen zijn nu al heel welkom, maar ik zou het fijn vinden als ze ons beter wisten te vinden en als dit aanbod structureel voor hen klaarstond – nu bereiden we vaak per bezoek een tour of programma voor. Dat vraagt wel meer training van onze rondleiders, maar ik denk dat het een belangrijke en mooie toevoeging zou zijn op ons bestaande educatie-programma. Ik ga er in elk geval mijn uiterste best voor doen!”

Ook op zoek naar een educatiefunctie in de cultuursector? Bekijk alle openstaande vacatures hier.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

In augustus 2017 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Datum: 11 januari 2018

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie