Follow Up: Culturele vacatures – Freelance Webredacteur

Aan Rosa’s geen gebrek bij Culturele vacatures! Sinds september heeft de ene Rosa (Scholtens) de andere Rosa (Dammers) vervangen. Rosa is tekstschrijver en runt een creative studio voor concept, context en content. Ze maakt tekst en uitleg, inhoud en journalistieke stukken voor bedrijven en platforms. Van achtergrondverhalen over de Utrechtse politiek tot seizoensconcepten voor een modezaak en podcasts. Hoe kwam ze bij ons terecht en bevalt het?

Je bent opgeleid als journalist, maar hebt niet het geijkte pad gevolgd. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Halverwege mijn studie journalistiek heb ik een tussenjaar genomen. Ik had het idee dat ik in de praktijk meer zou kunnen leren en was toe aan een onderbreking. Ik heb me ingeschreven als zelfstandig ondernemer en ben twee tijdschriften begonnen. Één in opdracht van het Jeugdcultuurhuis Kanaleneiland en één met een klein clubje jonge creatieven.”

Twee nieuwe tijdschriften beginnen is niet niks! Hoe is dat in zijn werk gegaan?

“Voor het Jeugdcultuurhuis zou ik als tegenprestatie voor een interview met de directrice een stuk schrijven voor hun nieuwe magazine. Het bleek dat het team van dat magazine behoorlijk onderbezet was en niemand kennis had van het maken van een tijdschrift. Uiteindelijk heb ik het blad opgericht en met een team van freelancers een aantal edities gemaakt.”

“Het andere magazine ben ik begonnen met een meisje dat toevallig dezelfde droom had als ik, een magazine maken over onze veranderende tijd door de ogen van jonge kunstenaars en creatieven. Zij had al een voorzetje gedaan, en samen zijn we een crowfundingcampagne gestart om de eerste printeditie van ALLOP (All Over The Place) te maken. We hadden een enthousiast team van freelancers verzameld en we hebben het blad in Utrecht gelanceerd. Later hebben we alles gedigitaliseerd en werden we een online magazine. Ik ben gestopt als hoofdredacteur door een verschil in visie met de andere hoofdredacteur – beginnersfout, twee kapiteins op één schip. Inmiddels bestaat het niet meer.”

Hoe kwam je deze baan op het spoor?

“Ik hou een aantal vacature-sites bij, op zoek naar leuke projecten en om een beetje bij te houden wat er zoal gevraagd wordt in mijn vakgebied. Culturele vacatures was er daar één van. Ik stuitte op deze freelance-functie, en als cultuurliefhebber en met mijn achtergrond leek het me een goede aanvulling op mijn andere klussen. Het is heel leuk om over de sector te schrijven en het zorgt voor een beetje continuïteit.”

Dat horen wij graag! Wat vind je er tot nu toe van?

“Ik vind het leuk! We zijn heel secuur en dat zie je terug op de site. We doen veel navraag en zorgen dat een vacature zo goed mogelijk over het voetlicht komt, dat het duidelijk is en alles klopt. Dat is een fijne manier van werken. Verder schrijven we allemaal voor het blog, ik vind die verhalen maken heerlijk. Ik zat voor het stuk over broedplaatsen uren op kantoor bij Meurkens&Meurkens om het over hun nieuwste project BOGOTA te hebben, en ging langs bij WOW in Amsterdam voor Follow Up.”

Hoe denk je dat dit werk zich zou kunnen ontwikkelen in de toekomst?

“Na 10 jaar Culturele vacatures zijn er heel veel data, en het is tof om aan de vacatures te zien hoe de cultuursector zich ontwikkelt. Daarom is het blog ook in het leven geroepen – we kunnen nu de ontwikkelingen signaleren en erover schrijven. Bijvoorbeeld over de opkomst van junior directeuren en kinderbesturen, of de ontwikkeling van randprogrammering in de sector. Ik denk dat we in de toekomst nog veel meer met die data kunnen. Wie weet wordt ons blog op termijn wel een op zichzelf staand platform voor informatie over de kunst- & cultuursector – altijd groot blijven dromen, ik heb er zin in!”

Ook een leuke baan waarbij je een ‘vlotte pen’ nodig hebt? Bekijk alle actuele vacatures hier. Graag aan de slag als freelancer? Kijk hier.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

Meer weten over Rosa en haar werk? Kijk op www.rosascholtens.nl.

Tekst: Nienke Piena & Rosa Scholtens, Culturele vacatures
Datum: 1 februari 2018

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie