Follow Up: WOW Amsterdam – Stagiair PR en Communicatie

Zoals de seizoenen elkaar afwisselen doen stagiairs dat ook – inmiddels heeft Saul (lees het interview met hem hieronder) plaatsgemaakt voor Rikkert Beek (29), bijna afgestudeerd master student Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Op de universiteit is stage lopen niet verplicht, maar Rikkert wilde graag werkervaring opdoen voordat hij de kunstwereld écht in zou stappen. Die plek werd WOW Amsterdam.

Bevalt het?
‘Ja, zeker. Ik leer veel over social media – vooral over hoe je verschillende doelen kunt bereiken door het op verschillende manieren in te zetten. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de PR voor twee tentoonstellingen: ‘Feet of Clay’, met kunst van WOW Artist in Residence Gaspard Combes in de WOW Green Gallery en ‘Good Is Up’ , met kunst van Jouni Toni, ook Artist in Residence bij WOW, in de Vertical Gallery. Samen hebben we bedacht hoe we door middel van social media meer aandacht voor die tentoonstelling kunnen krijgen. Het is heel tof om dat met het hele team te bedenken en uit te voeren.’

Expo-opening ‘Feet of Clay’ en ‘Good is Up’ bij WOW Amsterdam. Foto: Melanie Lemahieu

Waarom WOW?
‘Omdat ze hier bezig zijn met jonge kunstenaars en hedendaagse kunst. Ik vind het interessant als kunst een relatie heeft met de tijd waarin we leven. Als kunst op de een of andere manier vernieuwend is, en hoe het zich ontwikkelt. Ik vind het ook interessant dat hier veel internationale kunstenaars zijn. Het is leuk om te zien hoe verschillende kunstenaars uit verschillende landen bezig zijn met nieuw werk.’

Wat hoop je te leren?
‘Ik hoop nog meer te leren over PR en communicatie. Eigenlijk wil ik aan het eind van deze stage helemaal zelfstandig een campagne kunnen runnen. Ik help ook mee met het maken van tentoonstellingen. Het is heel inspirerend om te leren hoe je zo’n tentoonstelling produceert.’

Rikkert beek (tweede van rechts), tijdens de expo-opening ‘Feet of Clay’ en ‘Good is Up’. Foto: Melanie Lemahieu

Waarom een PR-stage?
‘Ik vind schrijven leuk, maar ik heb te weinig ervaring met het inzetten van mijn schrijfvaardigheid voor commerciële doeleinden. Ik wilde kijken of ik dat zou kunnen.’

Hoe is het om voor WOW te werken?
‘Er is veel ruimte voor eigen creativiteit. WOW wil natuurlijk dat hun PR en communicatie goed loopt, maar de manier waarop je de dingen doet kun je zelf invullen. Ik kan heel creatief zijn met de vorm bijvoorbeeld – film, beeld, tekst – dat is heel leuk. Ik had bijvoorbeeld voor een ‘Artwork of the Week’  post op de social media de kunstenares Timna Tomiša gevraagd om een kort fragment van haar langere videowerk ‘The Graveyard Slot’  te maken. Uiteindelijk heeft ze een soort trailer opgestuurd, dat zijn leuke dingen om te posten.’

Expo-opening ‘Feet of Clay’ en ‘Good is Up’ bij WOW Amsterdam. Foto: Melanie Lemahieu

En als je klaar bent bij WOW?
‘Dan ben ik ook bijna klaar met studeren en wil ik graag fulltime in de kunstwereld werken. Het liefst met jonge kunstenaars die dingen maken gerelateerd aan de wereld zoals die nu is. Ik ben nieuwsgierig naar ontwikkelingen in de hedendaagse kunst, naar interessante expressies, spelen met de grenzen van bepaalde kunstvormen, engageren met kwesties die leven in onze wereld. Wat voor functie weet ik nog niet precies, zolang het maar in de kunstwereld is.’

Ook op zoek naar een stage? Bekijk alle openstaande stage-vacatures hier.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

In november en december 2017 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Tekst: Rosa Scholtens, Culturele vacatures
Datum: 22 februari 2018

‘Deze kas is ontworpen door twee architecten en gebouwd met mensen uit de buurt.’ Ik sta met Saúl de Boer (27), kersverse stagiair PR en communicatie bij WOW Amsterdam, op de binnenplaats van het enorme pand dat het multidisciplinaire WOW herbergt, in de miezer. Waar elke andere plek daar meteen iets troosteloos van zou krijgen heeft WOW daar geen last van.

Er staan moestuinbakken, ‘die worden onderhouden door de buurt’, een boomhut op twee grote boomstammen en die gigantische kas. De ene kant van het enorme pand herbergt ateliers en werkplekken, de andere kant is voor het hostel, de Artist in Residencies – waar pas afgestudeerde kunstenaars uit Amsterdam in aanmerking kunnen komen voor een woon- en werkplek voor twee jaar – en het piepkleine kantoortje van Saúl en het communicatieteam.

Lange adem
‘Onze maatschappij heeft iets met resultaat dat we het liefst vandaag nog willen zien’, zegt Saúl. ‘WOW is een toffe plek omdat het een langetermijnvisie heeft. Ze betrekken mensen uit de buurt, creëren draagvlak, doen projecten met kinderen, ze leiden vluchtelingen op en leggen verbindingen tussen mensen. In mijn vak heb je heel vaak deadlines, en dat is heel plezierig, maar het ook heel tof om verder vooruit te kijken en langer aan iets te werken.’

Kunstwerk in de gang van WOW.

Saul weet wat hij wil. Zijn jongensdroom was studeren aan de Design Academy in Eindhoven, maar hij voelde zich toch meer ‘kunstzinnig dan design’. Hij stelt veel vragen, vindt regelmatig dat dingen mooier, beter en praktischer kunnen en heeft een soort instinct voor vormgeving. Dat instinct vond een plek bij AKV St. Joost. ‘De kunstacademie past beter bij mij. Je mag je eigen niveau bepalen, je gaat er zelf over en kunt eruit halen wat erin zit.’ De stage bij WOW Amsterdam vond hij via Culturele Vacatures, daarvoor kende hij de website niet. ‘Het gebeurt wel vaker dat ik iets heel bekends niet ken. Ik werd erop gewezen door iemand. WOW kende ik al wel. Ik heb hier en keer een rondleiding gekregen.’

Lamp in het trapgat.

Hij wilde deze stage lopen omdat hij de creatieve wereld ook eens vanuit de organiserende partij wil zien. ‘Ik wil leren wat erbij komt kijken als je niet de kunstenaar bent, maar de producer of curator die het evenement organiseert. Hier leer ik vanuit de rol van producer te denken, in plaats van die van de kunstenaar.’ Het is geen klassieke ontwerp-stage. ‘Ik krijg af en toe opdrachtjes – posters maken, visitekaartjes verbeteren – maar er is veel ruimte voor eigen invulling.’

Vrijheid
‘Ik heb dus veel tijd om zelf dingen te verzinnen. Op een gegeven moment ben ik in een database gaan kijken, en daarin stond een wishlist met dingen die WOW nog wil graag wil bereiken dit jaar. Bijvoorbeeld dat het van buiten niet zo goed zichtbaar is dat hier veel activiteiten zijn. Dus ik dacht, er bestaan van die lichtnetborden waarop nieuws voorbij komt en die je aan de gevel kunt hangen. Ik ken iemand die dat maakt, dus die ga ik straks bellen.’

‘Ander voorbeeld: als de zonneschermen naar beneden zijn fleurt het gebouw helemaal op. Die zijn in de kleuren van de verdiepingen binnen. Maar als het een grijze dag is, dan zie je aan de buitenkant niet zo goed dat dit WOW is. Ik ben nu aan het nadenken over hoe je de kleuren in het gebouw kunt terugbrengen zonder dat je een hele grote ingreep hoeft te doen. Zo kun je de buitenkant beter laten aansluiten bij de huisstijl en het gevoel van WOW.’

Het kantoor van Saul en zijn collega’s.

‘Behalve dat soort dingen doe ik ook een onderzoek naar hoe ze de social media kunnen verbeteren. Ze hebben een uitdraai van hoe je het moet aanpakken, maar ze gebruiken niet alles. SoundCloud bijvoorbeeld, dat zouden ze heel goed kunnen inzetten. Er zitten hier allemaal muzikanten in residence. Je kunt de dingen die zij maken via een WOW SoundCloud-kanaal de wereld in kunnen sturen.’

Toekomst
‘Ik zie een toekomst die vrij idealistisch is. Diep van binnen vind ik hypercommercieel werk minder interessant. Dat komt vooral door de motivatie van mensen om bepaalde dingen te doen. Ik bedoel; welke god aanbidden we? De economie, of dat waarvan we weten dat het beter is, maar nu, op dit moment, misschien wel pijnlijk, financieel. Wat dat betreft lijkt het me heel tof om iets te doen met gedachtegoed zoals dat van WOW.’

‘Dat kan zelfstandig of voor een bedrijf. Als ik voor mezelf zou werken zou ik, pure fantasie op dit moment, een onderzoekscentrum op willen richten dat nadenkt over design op de lange termijn. Hoe lossen we probleem X op over 50 of 100 jaar? Dat zou mijn droom zijn. Praktisch gezien ben ik een 27-jarige student vormgeving die volgend jaar afstudeert en dan ook gewoon moet eten. Dus je ontkomt er gewoon niet aan geld te moeten verdienen.’

In juli en augustus 2017 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Tekst: Rosa Scholtens, Culturele vacatures
Datum: 12 oktober 2017

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie