Follow Up: Culturele vacatures – Freelance Webredacteur

De arbeidsmarkt trekt aan en het wordt drukker en drukker bij Culturele vacatures! Vandaar dat we alweer met veel plezier een nieuwe freelance webredacteur aan u kunnen voorstellen: tekstschrijver en communicatie-specialist Iris van den Boezem (33). Wie is zij en wat drijft haar?

Iris: “Ik ben erg geïnteresseerd in de motivatie van mensen om bepaalde dingen te doen. Dat geldt voor de beweegredenen van mensen in het algemeen, maar ook en vooral specifiek voor de kunstsector. Wat drijft een kunstenaar, bijvoorbeeld? Ook de educatieve en pedagogische aspecten van kunst vond ik tijdens mijn opleiding CMV al erg boeiend: hoe maak je kunst toegankelijker? Hoe kunnen we kinderen helpen bepaalde kunst te begrijpen, of in elk geval: te ‘leren kijken’? Tijdens mijn studie Algemene Cultuurwetenschappen daarna uitte zich dit in een fascinatie voor consumentengedrag. Ik wil graag achterhalen hoe je mensen kunt helpen complexe materie te begrijpen, of in elk geval bereikbaarder te maken voor ze, en dan het liefst in de kunst- en cultuursector.

Liefde voor journalistiek
Ik ben begonnen met een opleiding journalistiek. Op de middelbare school moesten we ons op de arbeidsmarkt oriënteren door familie en kennissen vragen te stellen over hun werk. Mijn oom was in die tijd journalist, en hij had me gelijk binnen. Ik vond het gesprek met hem echt het allerboeiendst. Het was voor mij duidelijk: ik zou ook journalist worden.

De eerste twee jaar van mijn studie waren fantastisch en heb ik veel geleerd. Daarna kwam ik net een punt tekort voor mijn propedeuse – niet vanwege journalistieke vaardigheden trouwens, meer door een kleine tekortkoming in algemene kennis – en was ik zo teleurgesteld dat ik mijn pen aan de wilgen heb gehangen en iets heel anders ben gaan doen, namelijk de opleidingen toegepaste psychologie en CMV.

Maar, na verloop van tijd begon mijn interesse voor de journalistiek toch weer te kriebelen. Ik ben toen als vrijwilliger gaan schrijven voor MEST, een community voor cultuur in Noord-Brabant met wekelijks nieuwe online artikelen over de sector. Ik denk dat je schrijven deels wel kunt leren, ik leer bijvoorbeeld beter schrijven door veel te lezen, maar het moet er ook ergens al in zitten. Ik kreeg daar voor mijzelf een soort bevestiging van toen ik mijn master thesis schreef; mijn begeleider vond alles zó goed geschreven! In de wetenschap is het best lastig om toegankelijk en bondig te schrijven, aangezien je alles moet uitsluiten wat je niet bedoelt en precies moet verwoorden wat je wél bedoelt. Ik kreeg juist het compliment dat mijn werk heel goed leesbaar was. Dat was voor mij ook een stimulans om het schrijven weer serieus op te pakken.

Kunst- en cultuursector stimuleren
Mijn hart ligt bij kunst en cultuur, maar het leek me altijd heel lastig om een ingang te vinden in de cultuursector. Dat is gewoon moeilijk, zonder connecties. Maar uiteindelijk rolde ik er dankzij mijn werk voor MEST eigenlijk zo in. bkkc (brabants kenniscentrum kunst en cultuur) en Kunstbalie, waar ik als adviseur marketing en communicatie en redacteur voor heb gewerkt, zijn nauw verbonden met MEST, dus ik kende daar al wat mensen. Toen ik bij MEST werkte als accountmanager ging er op een bepaald moment bij bkkc iemand met zwangerschapsverlof, en zo kwam ik daar terecht. Bij Kunstbalie ging het op een vergelijkbare manier, ook via via.

Ik ben sinds kort voor mijzelf begonnen en richt me met mijn tekstbureau (Iris – Oog voor Tekst) op een divers clientèle: kleinere en grotere culturele organisaties, kunstenaars/ creatieve ondernemers en overheidsorganisaties. Ik heb op al die verschillende ‘eilandjes’ kennis opgedaan, en kan daarom denk ik goed over de hokjes heen kijken, dingen verbinden en de juiste vorm vinden voor elk type organisatie.

Ik heb me altijd gedreven gevoeld om met mijn werk de kunst- en cultuursector te stimuleren. Vooral op zakelijk vlak. Daar is nog veel te halen, hoor. Ik ben nadrukkelijk geen marketeer, maar vind de manier waarop goed ondernemerschap de kunst vooruit kan helpen erg interessant. Kennis van je publiek hoeft je artistieke autonomie niet te bijten, integendeel. Je kunt juist ook spannend, verrassend en interessant werk maken terwijl je je bewust bent van het veld waarin je opereert.

Werken bij Culturele vacatures
Ik heb nu het luxeprobleem dat ik ontzettend veel werk heb, daarom heb ik me nog niet goed kunnen focussen op het uitbouwen van de 3e poot van mijn bureau (naast het produceren van journalistieke artikelen en copy): het helpen van cultureel ondernemers door het schrijven van degelijke subsidie-aanvragen en projectplannen. Dat gedeelte van tekstschrijven is misschien minder ‘sexy’ dan het creëren van journalistieke stukken, maar ik vind het ook zeker interessant en belangrijk. Ik heb dat proces ook een tijd van de andere kant meegemaakt toen ik zelf anderen moest adviseren over subsidie-aanvragen. Ik kon soms tussen de regels door lezen hoe belangrijk en vernieuwend een bepaald plan was, maar het stónd er dan niet. Dan breekt mijn hart. Het kan soms een stuk scherper!

Wat ik ontzettend interessant vind aan mijn werk voor Culturele vacatures, is dat ik de arbeidsmarkt en cultuursector op deze manier zo goed kan volgen. Het redigeren en plaatsen van de vacatures geeft toch een ander beeld dan wanneer je het aanbod bijhoudt via de wekelijkse nieuwsbrief. Nu ik hier werk herken ik de trends sneller; dan hebben we het er bijvoorbeeld over dat er ineens zoveel fulltime of museale functies worden aangeboden. Het was toch wel bar en boos in de sector de afgelopen jaren, voor zover ik kan inschatten, en nu merk ik dat er weer nieuwe dingen gaande zijn. De hoeveelheid en aard van de vacatures die worden aangeboden zegt toch iets over de gezondheid van de sector.

Ik heb een bewogen jaar achter de rug en daardoor realiseerde ik me dat ik mijn leven anders wilde inrichten. Dat is ook de aanleiding geweest om mijn eigen tekstbureau te beginnen en bij Culturele vacatures te solliciteren: ik kan nu opdrachten kiezen waar ik enthousiast van word en energie van krijg. Afgelopen vrijdag heb ik de parttime baan die ik nog had opgezegd: eind maart ben ik 100% eigen baas! Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet en mag schrijven over onderwerpen die mij echt interesseren. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst.”

Ook een leuke baan waarbij je een ‘vlotte pen’ nodig hebt? Bekijk alle actuele vacatures hier. Graag aan de slag als freelancer? Kijk hier.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

Meer weten over Iris en haar werk? Kijk op www.irisoogvoortekst.com.

Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Foto’s: William van der Voort
Datum: 1 maart 2018

, , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie