Professioneel plakker met hart voor cultuur

De meeste mensen in de cultuursector werken vanuit een grote passie voor hun beroep. Het zijn vaak bijzondere beroepen en in onze rubriek Close Up zoeken we uit wat deze beroepen inhouden. Wat doet een repetitor, een inspiciënt of een conservator precies? Deze week is het de beurt aan Jules Aris! Hij is verspreider voor Flyerman. 

Met een extra dikke trui aan fiets ik weg. Over een uur staat op het station van Haarlem een jongen te wachten die Jules heet, en met wie ik deze stralende en steenkoude ochtend ga flyeren en posters plakken. Jules werkt voor Flyerman, het bedrijf dat ervoor zorgt dat dans, theater, muziek en alle andere vormen van cultuur bij jou in het vizier zijn. Als je een biertje staat te drinken in de kroeg, op de wc wacht in je favoriete lunchtentje of in de rij staat om te bestellen bij je lokale coffeeshop.

Professioneel Plakker
Jules staat in de zon te wachten als ik aan kom lopen met mijn ov-fiets. Zijn formidabele elektrische bakfiets glimt. ‘Het is er zo een van babboe, weet je wel. Echt een fantastisch ding, supersnel, stil, licht, wendbaar én overal toegestaan. In het begin reed ik in zo’n piaggio driewieler. Leuk ding, maar het reed voor geen meter, was steenkoud en ik had vaak pech. En we mochten er eigenlijk de binnenstad van Haarlem niet mee in.’

Eerst halen we nieuwe flyers en posters op bij De Toneelschuur. Daar is een plankje in de stellingkast speciaal ingericht voor Flyerman. Plakstop één is bij De Lift, een horecazaak die nog dicht is op de vroege morgen. Hier plakt hij over tegeltjes – ‘blijft lastig zitten’ – en moet hij op een hoge stoel staan om erbij te kunnen. Het is een superstrak muurtje. Jules trekt z’n jas uit – ‘dat plakt lekkerder’ –  en klimt op de terrasstoel. ‘Ik gebruik een lijmgun om mee te plakken. Dan zit het altijd strak. Kijk, die poster is niet van mij, die hebben ze met plakband opgeplakt, dat doe ik nooit. Dat laat makkelijk los en dan gaat het zo lelijk hangen.’

Boven: Jules pakt een hoge terrasstoel om bij de bovenste posters te kunnen. Onder: Posters plakken bij De Lift.

We fietsen door naar Brandmeesters. De dame die de koffiezaak bestiert is blij. ‘Ik heb hier pas zo’n display neergezet voor de flyers. Het lag allemaal een beetje slordig op een tafeltje, dit ziet er netjes uit.’ We krijgen koffie om warm te worden. ‘Ik heb altijd in de horeca gewerkt. Op een gegeven moment kreeg ik een blessure, en waar ik toen werkte kreeg ik niet de tijd om die te laten herstellen. Ik ben gestopt en vond deze vacature op culturele-vacatures.nl. Het leek me meteen leuk – de hele dag buiten, cultuur verspreiden door de stad.’

Bakkie van Brandmeesters

Cultuurambassadeur
‘Ik voel me echt cultuurambassadeur. Het is belangrijk dat mensen weten wat er speelt in de stad en omstreken. Ik probeer de mensen van de plekken waar ik plak ook te vertellen over dingen die er te zien zijn, in de hoop dat ze dat ook aan hun klanten vertellen. Laatst had ik een poster van een bluesconcert, en ik weet toevallig dat de eigenaar van een café gek is op blues, dus heb ik hem getipt. Hij is gegaan en was superblij.’

Bakkie voor de flyers

Een echte Flyerman is meer dan iemand die zorgt dat de posters goed hangen en de flyers up to date zijn. Jules houdt rekening met de compositie – ‘deze hang ik even daar op, anders is het te veel geel bij elkaar’ -, zorgt dat alles er netjes uitziet, dat de verschillende posters en flyers evenredig verdeeld zijn door de stad – ‘en de toneelschuur krijgt hier een beetje voorrang omdat het Haarlems is’ – hij praat mensen bij over wat er speelt, overlegt met café-eigenaren en werft nieuwe locaties. Zo plakt hij ook posters op de wc-deur van Meneer Paprika, een kinderwinkel en -café in één. ‘Hier hang ik dan vooral kindervoorstellingen, omdat dat de doelgroep is.’

Haarlem
‘Ik woon nu een jaar in Haarlem. Toen ik hier kwam werkte ik de eerste tijd nog in Amsterdam in de horeca en wist ik eigenlijk alleen hoe ik naar het station moest fietsen. Nu ken ik Haarlem op m’n duimpje. Er zijn zoveel leuke straatjes en cafeetjes, zoveel leuke mensen.’ We staan met de eigenaresse van Kato, een broodjeszaak, te overleggen over de posters. Ze krijgt aan de muur wat ze het mooist vindt. ‘Wat drinken Jules?’ ‘Chocomelletje!’

De eigenaresse van Kato mag kiezen.

Op naar de toiletten van Meneer Paprika.

Jules vindt cultuur niet zomaar belangrijk. ’Ik speel zelf amateurtheater. Daar ken ik mijn vriendin ook van, zij is theaterdocent. Ik heb veel in afstudeervoorstellingen gespeeld, en laatst nog in een installatie. Ik vind het heel belangrijk dat cultuur goed onder de aandacht komt bij mensen. Het is heel grappig, maar veel van de mensen die bij Flyerman werken zijn een beetje alternatievelingen – schrijvers, kunstenaars. Allemaal mensen die wat met cultuur hebben. De jongen van wie ik Haarlem heb overgenomen bijvoorbeeld, is schrijver. Zij boek ligt bij Kato en we verspreiden nu ook zijn poster. Hij werkt nog voor Flyerman in Amsterdam.’

Kou
Inmiddels zijn onze tenen aardig bevroren, en Jules blijft overal zijn jas maar uittrekken omdat het anders niet handig plakt. Ieder z’n vak. ‘Ik ben begonnen in oktober, dus heb eigenlijk alleen nog maar kou meegemaakt. Ik kijk wel uit naar de zomer!’ Heeft-ie zelf nog tijd om naar het theater te gaan? ‘Ja! Ik ga binnenkort naar de Onzichtbare Man van Theater Artemis. Een kindervoorstelling, heel tof. Daar heb ik ook posters voor geplakt.’

Fris en voldaan fiets ik terug naar het station. Jules heeft nog een hele middag fiets- en plakwerk in de zon voor de boeg.

Zie je dat ook wel zitten, de hele dag buiten, ambassadeur zijn voor cultuur en precies weten wat er speelt? Flyerman zoekt regelmatig verspreiders

Meer weten over Flyerman? Kijk op Flyerman.nl

Tekst: Rosa Scholtens, Culturele vacatures
Datum: 15 maart 2018

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie