Follow Up: Musica – Directeur

“Via onze kunstenorganisatie inspireren we zoveel mogelijk mensen – van 0 tot en met 99 jaar oud – tot een bewuste en avontuurlijke omgang met klank en muziek. Amateur én professional.” vertelt Esther Ursem (51)- kersverse nieuwe directeur van Musica in Neerpelt (België). “En of je nu muziek wil beleven, creëren, maken of verkennen: voor iedereen is er wat wils.”

Toen de vorige directeur van Musica weg ging, had Esther Ursem er nooit aan gedacht om zelf op de post te solliciteren. “Ik werkte er al een jaar of vier, maar dan als artistiek coördinator,” legt ze uit. “Dat was een functie die super goed bij me paste: ik ontwikkelde programma’s voor kinderen van nul tot zes jaar.” Esther is opgeleid als fluitiste en haar bijzondere interesse gaat uit naar muziek maken met de allerkleinsten. “Die openheid en leergierigheid die je nog bij die kinderen ziet: als iedereen dat had, zou de wereld een stuk mooier zijn.”

Esther bij de klankenzuil tijdens Babelut Parcours

Van collega naar directeur
Alle medewerkers van Musica mochten met het bestuur in gesprek over wat voor persoon de nieuwe directeur moest zijn. “Ik had een tof gesprek met ons management,” glimlacht Esther. “Ze waren heel open en geïnteresseerd.”

Toen uit de reguliere sollicitatieprocedure uiteindelijk geen droomkandidaat naar voren kwam, besloot het bestuur om in de eigen organisatie te gaan polsen. Mede door het prettige eerdere gesprek viel hun oog op Esther. “Ik stond met mijn mond vol tanden,” licht ze desgevraagd toe. “Ik wist werkelijk niet wat me overkwam. Dit had ik niet zien aankomen!” Ook vond ze het lastig: hoe reageren collega’s binnen de organisatie? Gelukkig werd de beslissing van het bestuur door iedereen goed ontvangen. “Het is natuurlijk wat gek: als je op deze manier doorgroeit binnen een organisatie dan ga je van directe collega naar leidinggevende. Maar ik wilde voorkomen dat er ineens afstand tussen mij en mijn collega’s zou ontstaan. Ik investeer veel tijd in één op één gesprekken met ons personeel: we hebben het er dan bijvoorbeeld over wat zij willen en over de manier waarop ze zich verder zouden willen ontwikkelen.”

Dromen over de toekomst
Esther zit pas twee maanden op haar post als directeur en het bevalt goed. Haar artistieke visie rond het muzikale DNA van de organisatie en het beleven van muziek door doelgroepen die ze bedienen, kan ze nu namelijk nog steviger uitwerken. En omdat ze de organisatie al een aantal jaar kent, denkt ze stiekem al wel eens aan de toekomst: “Als het aan mij ligt, versterken we onze samenwerking met onze Nederlandse buren aan de andere kant van de grens nog meer.” Twee verschillende culturen met dezelfde taal – Esther denkt dat de Nederlandse en de Vlaamse cultuur

Esther is van huis uit fluitiste

elkaar in de kunsten mooi kunnen aanvullen: “De wisselwerking tussen culturen, daar kunnen alleen maar mooie dingen uit voort komen. Die ontmoetingen vormen een verrijking voor iedereen, daar ben ik van overtuigd.”

Haar ambities reiken nog verder dan dat. “Mag ik dromen?,” vraagt ze lachend. “Mijn ultieme wens is dat Musica het internationale kenniscentrum voor muziek wordt, met stevige binding met de regio. Een plek waar geluidskunstenaars, muzikanten, artiesten maar ook andere kunstdisciplines elkaar ontmoeten. En waar mooie, nieuwe samenwerkingen worden gesmeed; bijvoorbeeld met de zorg, het onderwijs en maatschappelijke organisaties. Dat zou fantastisch zijn.”

Ook ambitie om aan de slag te gaan als directeur? Bekijk alle actuele vacatures hier.

 In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie