Maak je op voor een zomer vol fijne cultuurfestivals

Het is lente, en dat betekent dat zoetjes aan de festivals weer beginnen. Voor ons een mooi moment om eens te kijken waar je de komende maanden je cultuurhart kunt ophalen. Omdat het Nederlandse festivallandschap gerust gigantisch genoemd mag worden, en elk festival wel iets van culturele randprogrammering heeft, hebben we een kleine selectie gemaakt (14 stuks én op volgorde van wanneer ze beginnen) van festivals die wat kleinschaliger zijn en zich vooral op kunst en cultuur richten.

Tweetakt
Als Tweetakt begint (en het is al begonnen!), weet je dat het lente is. Het is een festival voor alle leeftijden, met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en games, een beetje cabaret en stand-up comedy.

Komt dat zien:
Het festival vindt plaats op twee locaties. Op de Neude in Utrecht zijn ze inmiddels klaar (was van 30 maart t/m 15 april), maar ze blijven nog t/m 10 juni op Fort Ruigenhoek in Groenekan. De perfecte plek voor een zomers uitstapje.

Facebook / Website / Video

Logo Tweetakt, bron: Facebook banner 2018

Hoogte 80
De Arnhemse wijk Geitenkamp is elk jaar het decor van muziek- en theaterfestival Hoogte80. In het stadspark genieten bezoekers vier dagen lang van theater, muziek en literatuur. Zon aan, drankje erbij, niks meer aan doen.

Komt dat zien:
Arnhem – 10 t/m 13 mei

Facebook / Website / Instagram

Hoogte80 – © Frans Schneider

SPRING
SPRING verbindt verschillende kunstvormen op inspirerende wijze en laat publiek en kunstenaars elkaar ontmoeten. Openminded zijn, dat vinden ze belangrijk bij SPRING. Ze focussen zich op hedendaagse dans en theater – actuele podiumkunst is hun niche.

Komt dat zien:
Utrecht – 17 t/m 26 mei

Facebook / Website / Video

SPRING – bron: Facebook banner 2018

ITS
International Theater School Festival Amsterdam (ITS) is het grootse Europese festival voor vers afgestudeerde acteurs, dansers, zangers, mimespeler, regisseurs en alle andere vormen van performing arts. Uit alle hoeken van de wereld komen jonge makers naar Amsterdam om te spelen in meer dan tien theaters in de stad. Het is voor de bezoeker dé kans om de nieuwste aanwas te zien spelen, en voor de makers om te laten zien wat ze geleerd hebben.

Komt dat zien:
Amsterdam – 19 t/m 24 juni

Facebook / Website / Instagram

Logo ITS

Theater Avenue
De TheaterAvenue heeft zich verspreidt over de zomer én over locaties. En dat is niet zo gek. Dit gezellige, laagdrempelige festival is een plek waar iedereen zicht thuis voelt. Dans, theater, muziek en cabaret, en dat in een fijn en ongedwongen zomers jasje.

Komt dat zien:
Nijmegen, Valkhof – 22 t/m 24 juni
Arnhem, Sonsbeek – 9 t/m 12 augustus

Sonsbeek: Facebook / Website / Instagram
Valkhof: Facebook / Website / Instagram

Logo Valkhof TheateAvenue

Logo Sonsbeek TheaterAvenue

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Theaterfestival de Parade
Het mag gezegd worden: woon je in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of Utrecht, en heb je geen idee wat de Parade is – je hebt onder een steen geleefd. De Parade is hét rondreizende theatercircus van Nederland. Elke zoveel dagen strijkt het neer op een andere plek, om de boel daar onherkenbaar om te toveren tot sprookje. Het festival is als je gezellige buurtcafé, maar dan buiten de deur. Waar je hoppend van voorstelling naar voorstelling nipt van je sangria en wacht op een rondje in de zweefmolen.

Komt dat zien:
Rotterdam – 29 juni t/m 8 juli
Den Haag – 13 t/m 22 juli
Utrecht – 27 juli t/m 12 augustus
Amsterdam – 17 augustus t/m 2 september

Facebook / Website / Video

Parade Utrecht – © Sofie Simao

Festival der Aa
Dit festival in Drenthe, rondom het dorpje Schipborg, biedt verrassende acts in een schilderachtig landschap. Geschikt voor alle leeftijden kun je je drie dagen lang laten verwonderen.

Komt dat zien:
Schipborg – 6 t/m 8 juli

Facebook / Website / Video

Festival der Aa – © Knelis

Hongerige Wolf
Het dorpje Hongerige Wolf is deze zomer voor de zevende keer het decor voor muziek, theater, poëzie, dans, beeldende kunst en heel veel gezelligheid. In een waanzinnig landschap neemt het festival het dorp over en ben je heel even in een andere wereld.

Komt dat zien:
Hongerige Wolf (Groningen) – 13 t/m 15 juli

Facebook / Website / Video

Hongerige Wolf – bron: Facebook banner 2018

Over het IJ
Over het IJ gebruikt Amsterdam als podium en inspiratiebron. Innovatie op spraakmakende locaties is het devies. Van NDSM-werf en de oevers van het IJ tot diep in Amsterdam Noord – Over het IJ tovert rauwe plekken om tot podia voor vernieuwend locatietheater. Ga op ontdekkingstocht en vind – zelfs in Amsterdam – onontgonnen plekken.

Komt dat zien:
Amsterdam – 13 t/m 22 juli

Facebook / Website / Video

OverhetIJ Festival 2014 – © Saris & den Engelsman

Theaterfestival Boulevard
Toonaangevend theaterfestival in Den Bosch – Boulevard biedt theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die niet in een hokje passen. Op het festivalplein onder de kastanjebomen aan de voet van de Sint-Janskathedraal, vind je het sfeervolle festivalhart. Hier huizen restaurants, foodtrucks en theatervoorstellingen om de festivalbezoeker van een natje en een droogje te voorzien, terwijl hij zittend in de zon vermaakt wordt. Daarnaast gebruiken ze alles wat ook maar een beetje als podium kan dienen –  winkels, leegstaande panden, wijken, natuurgebieden, daken of cafés.

Komt dat zien:
Den Bosch – 2 t/m 21 augustus

Facebook / Website / Video

Theaterfestival Boulevard – bron: festivalboulevard.nl

Horizontoer
Niets is met Horizontour te vergelijken. Dit varende muziek- en cultuurfestival speelt zich af op vijf van onze eilanden en tien oudhollandse platbodems. Tien dagen lang wonen daar makers en publiek samen en doen ze de verschillende eilanden aan. Jong en oud geniet van aanstormend talent, verschillende muziekstromingen, (straat)theater, cabaret en workshops, en vrijwel alle optredens zijn (bijna) gratis.

Komt dat zien:
Beginnend op Texel – 3 t/m 12 augustus

Facebook / Website / Video

Horizontoer – © Two Twelve

Convoi de Fête
‘Better to Burn up than to Fade Away’ – als dat geen binnenkomer van een tagline is. Van Convoi de Fête ben je onderdeel. Je kunt gratis mee op een 10 dagen durende roadtrip en allerlei locaties aandoen met dit rondreizende spektakel, of ergens aanhaken en daar je tent opzetten.

Komt dat zien:
Overal en nergens: 10 t/m 19 augustus

Facebook / Website / Video

Convoi de Fête – bron: Wanderlust-blog.nl

Noorderzon
Ze noemen het een ‘ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede, met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld’. Daar hebben wij niets meer aan toe te voegen. Als afsluiter is er een groot zomerfeest.

Komt dat zien:
Groningen – 23 augustus t/m 2 september

Facebook / Website / Video

Noorderzon 2015 – © Pierre Borasci

Fringe
Amsterdam Fringe Festival is, zoals ze zelf zo mooi zeggen, ongeselecteerd, ongetemd en ongejureerd. Het is een stadsfestival dat een ode brengt aan theatrale gekte en de onafhankelijke geest. Een pleidooi voor artistieke vrijheid. Wauw. Dat klinkt als iets waar je bij wilt zijn. 11 dagen, 80 verschillende voorstellingen en 40 gewone en ongewone plekken. En voor de liefhebber: ‘fringe’ betekent ‘edge’.

Komt dat zien:
Amsterdam – 6 t/m 16 september

Facebook / Website / Instagram

Fringe – bron: Facebook Fringe, voorstelling De Gendermonologen (2017)

Zo. Hier kun je wel even mee vooruit. Nogmaals: het is een kleine selectie. Nederland is groot in festivals, dus er zullen ongetwijfeld nog een heleboel andere fantastische festivals zijn waar wij niet van weten of die we vergeten zijn.

Mocht je denken, dit festival moet écht op dit lijstje! Stuur dan een mailtje naar info@culturele-vacatures.nl en dan voegen we jouw pareltje toe.

Geniet van een prachtige festivalzomer!

Tekst: Rosa Scholtens

, , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie