Bloggen over de beroepspraktijk 

De profielen in vacature-advertenties op onze website schetsen altijd de “ideale werknemers” voor de betreffende functies. Maar het werk wordt uiteindelijk natuurlijk door “echte mensen” gedaan. Omdat wij het heel leuk en interessant vinden de verhalen en ervaringen van deze echte mensen te horen over hun eigen invulling van de functie, laten we hen graag aan het woord op ons blog in de interviewrubrieken Follow Up en Close Up. Maar er zijn veel meer blogs en sites te vinden die mooie kijkjes achter de schermen van de culturele beroepspraktijk geven. Wij zetten er hier graag een aantal op een rijtje. 

De Museumvereniging is de brancheorganisatie van musea in Nederland. Vanaf februari van dit jaar blogt iedere maand een medewerker van de Museumvereniging over zijn of haar werkzaamheden in die maand, waarmee ze een prachtige inkijk geven in wat zo’n brancheorganisatie nou allemaal doet. Directeur a.i. Stef Oosterloo opende de blog-reeks (gepubliceerd op 6 maart 2018). In maart was het de beurt aan Lodewijk Kuiper, Beleidsmedewerker Public Affairs (gepubliceerd op 29 mrt 2018). En in april vertelden de manager en programmamaker Platform & Promotie Mirjam Moll en Melanie de Langen over hun werkzaamheden rondom de Nationale Museumweek  (gepubliceerd op 15 mei 2018). 

Een blog-artikel op het blog van de Museumvereniging

Cultuurmarketing – bron van kennis, inspiratie en netwerk voor marketing en communicatie professionals in de cultuursector – publiceert in hun rubriek ‘Human’ regelmatig interessante interviews met marketing professionals die aan een nieuwe baan beginnen. Tot december 2017 maakte het ook ‘de week van’, waarin een mensen via een fotoverslag konden laten zien hoe hun werkweek eruit zag. Er staan gelukkig nog een heleboel leuke artikelen in het archief, onder andere van marketingmedewerkers voor Scapino Ballet Rotterdam en Telekids Musicalschool, en een Marketing Adviseur voor het Van Gogh Museum. Dit jaar komt Cultuurmarketing met een spannende nieuwe opvolger van ‘de week van’! 

Kunstspot is een platform voor de professionele beeldende en toegepaste kunst in Groningen. Kunstspot is een initiatief van het Centrum Beeldende Kunst (CBK Groningen) en komt tot stand in samenwerking met het Groninger Museum, House of Design en Academie Minerva. In de rubriek “Werken in de kunst” worden interviews gepubliceerd met – de naam zegt het al – mensen die werken in de kunst. Dit varieert van een gastdocent aan het Frank Mohr Instituut (Marc Bijl) of een uitgever van kunstboeken (Philip Elchers alias Flip Ekkers) tot een Educatiemedewerker bij het Nederlands Stripmuseum (Dim Junius) of Depotbeheerder van het Groninger Museum (Marlon Steensma). Extra leuk: jonge, getalenteerde professionals maken de verhalen voor Kunstspot, en Regina Zwaagstra, communicatiemedewerker van het Groninger Museum, coacht hen hierbij – dus in die zin biedt het platform ook een opstap voor een carrière in de sector. 

Artikelen op Werken in de kunst van Kunstspot

Voor Creators’, het kunst- en cultuurkanaal van VICE (het grootste mediamerk ter wereld voor jongeren), worden kunstenaars en mensen die in de kunst en cultuur werken geïnterviewd, ook – of juist – wanneer hun beroepen normaal gesproken niet zo in de aandacht van het grote publiek staan. Het levert bijzondere stukken op, zoals een interessant gesprek met bordjesschrijvers’ van het Rijksmuseum, Stedelijk en Boijmans Van Beuningen, een spoedcursus exposities modelleren van een expositie-samensteller voor het Stedelijk Museum en het inkijkje in het razend precieze en verantwoordelijke werk van een junior schilderijrestaurator voor het Rijksmuseum. 

De Museumpodcast vertelt over de wereld achter de schermen in musea. De Museumpodcast wordt gemaakt door Sophie Heijkoop, ex-redacteur van Culturele vacatures. Iedere aflevering interviewt Sophie iemand uit de museumwereld. Bijvoorbeeld Kris van Veen, educatiemedewerker van Het grootste museum van Nederland of Martijn van Ooststroom Marketing and Communications Manager bij het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch.  Sophie begon in 2015 met dit project, maar heeft nu een drukke baan als Medewerker Digitale Museumeducatie bij Museum Boijmans Van Beuningen waardoor ze minder tijd heeft voor interviews. Maar ook al komt er niet regelmatig een nieuwe aflevering bij, er staat een hele mooie verzameling om te beluisteren! 

Mestmag.nl, dé online community voor cultuur in Noord-Brabant, leent elke week hun Instagram account uit aan iemand uit de Brabantse cultuursector. Dat kan een communicatie-medewerker zijn voor een groot theatergezelschap, maar ook een zelfstandige kunstenaar of CKV-docent. Zo krijgt de Mestmag-lezer een heel persoonlijk kijkje in het werkende leven van de professionals uit de lokale sector, én kunnen de deelnemers het account een week lang gebruiken om het Mestmag.nl publiek te bereiken. Bijvoorbeeld tijdens een premièreweek of festival! Na de week dragen deelnemers het stokje weer over aan iemand uit hun eigen netwerk, zodat er voor de lezer steeds iets nieuws en spannends te ontdekken valt. Nieuwsgierig geworden? Neem snel een kijkje! 

Het Instagram account van Mestmag.nl deze week

Plan Your Visit, platform voor kunst en cultuur in binnen- en buitenland, kent de categorie ‘In The Spotlight‘. In deze rubriek worden makers van tentoonstellingen en evenementen middels een aantal standaardvragen voorgesteld aan het publiek. Vragen over de benodigde competenties voor de culturele sector, over droombanen, de meest indrukwekkende tentoonstellingen en dilemma’s als “Mauritshuis of Boijmans?” en “Materieel of immaterieel? ”, leveren vlotte, wezenlijke gesprekken op.   

Wij lezen al deze blogs en interviews met veel plezier en belangstelling. Uiteraard zijn er nog meer van zulke leuke sites te vinden – we horen jullie suggesties graag via de reacties hieronder! 

Tekst: Nienke Piena en Jaconelle Stas-Schuffel, Culturele vacatures

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Eén reactie op Bloggen over de beroepspraktijk 

  1. Freek Vergaar 01/04/2019 op 12:01 #

    Leuk stukje! Bedankt voor de handige info!

Geef een reactie