Follow Up: Kunstvereniging Diepenheim – Zakelijk Leider

Om maar meteen de grootste verwarring de wereld uit te helpen: Kunstvereniging Diepenheim is een tentoonstellingsplek. Het romantische idee dat er een groep kunstenaars diep verscholen in het coulisselandschap kunst maakt, klopt dus niet. Tenminste, niet helemaal. Het idee dat er een groep liefhebbers uit Diepenheim kunst een warm hart toedraagt, en kunstenaars van overal vandaan naar het coulisselandschap haalt, klopt daarentegen als een bus.

Kunstvereniging

Giuseppe Licari; “Humus” 2015, dit werk is vanaf 7 juli te zien in de tentoonstelling “Hiding in plain sight”.

“Het woord ‘kunstvereniging’ is in Nederland een beetje verwarrend”, zegt Jacko Brinkman. Hij is de kersverse zakelijk leider van Kunstvereniging Diepenheim. “Bij de meeste kunstverenigingen, zoals Pulchri in Den Haag, zijn kunstenaars lid. Maar dit is een KUNSTvereniging, en daar zijn liefhebbers lid. Onze leden zijn dus eigenlijk de ‘vrienden’ van de vereniging – de mensen die door een bijdrage de vereniging steunen. In dit geval zitten de leden ook in het bestuur.”

Kunstvereniging Diepenheim presenteert hedendaagse kunst op drie manieren; er is aandacht voor ruimtelijk werk, tekenkunst en een collectie van tuinen (van o.a. herman de vries).

Professionaliseringsslag 

De afgelopen jaren deed het bestuur van de vereniging de zakelijke leiding zelf, maar ze wilden een professionaliseringsslag maken. “Ik was net gestopt bij Heden in Den Haag, en was drie weken aan het fietsen in Spanje en Portugal. Op een bepaald moment tijdens die tocht zag ik deze vacature op Culturele vacatures. Ik dacht, dat is perfect. Ik heb vanaf mijn fiets een mail gestuurd en kon de dag nadat ik terug kwam op gesprek komen. Ik werk twee dagen en slaap dan ook in Diepenheim. Het is heel goed geoutilleerd. Er zijn studio’s voor de artist in residence programma’s, dus daar kan ik overnachten.”

Werk: herman de vries, foto: Rob Baas

Zoals zoveel mensen, zegt Jacko, had hij absoluut van de vereniging gehoord, maar was hij er nog nooit geweest. “Ik woon in Amsterdam, en veel mensen in mijn netwerk kennen de kunstvereniging wel. Het is echt een begrip, maar te weinig mensen gaan er daadwerkelijk naartoe. Voor mijn sollicitatie reed ik voor het eerst het prachtige landschap in, en ik begreep gelijk waarom het zo’n inspirerende plek is.”

“De natuur is echt prachtig. Diepenheim ademt van oudsher kunst en cultuur. Er is kunst op straat, veel theater, er zijn allerlei verenigingen en koren – het is echt hun profiel, hun DNA. Het Stedeke, zoals Diepenheim in de volksmond genoemd wordt, combineert uitdrukkelijk kunst en cultuur met rust en ruimte, dat is echt waarmee ze zich willen profileren.”

To do-list

“Vooral PR, marketing en communicatie zijn instrumenten om meer mensen naar Diepenheim te bewegen. Er is een grote behoefte aan een groter publieksbereik en meer eigen inkomsten. Ze willen meer op eigen benen staan. In de leden van de vereniging zit potentie. Zij dragen het een warm hart toe. Daar kunnen we mee aan de slag. En ik wil er nog meer partijen bij betrekken. Je gaat niet alleen voor Diepenheim deze kant op als je in de Randstad woont. Als er meerdere interessante dingen te bezoeken zijn ga je wel.”

“Zo blauw als een aap” van Stefan Kasper. Vanaf 7 juli te zien in Drawing Centre Diepenheim.

“Ik heb marketingmanagement gestudeerd, en het leuke aan kunst vind ik dat het eigenlijk niet gemaakt is voor de markt. Het wordt gemaakt omdat het gemaakt moet worden. Het is autonoom. Als marketeer sta je dan voor de uitdaging om dat rare autonome fenomeen te vermarkten. Je moet vraag creëren. Kunstenaars en curatoren denken veel vrijer dan ik, daarom vind ik het zo leuk om met ze te werken. Ik heb nooit gedacht dat ik ooit zelf creatief zou zijn, maar ik vind het heel leuk om die creativiteit te faciliteren.”

Voorlopig zit-ie dus wel goed daar, in het coulisselandschap van het Stedeke. “Ik heb het hier enorm naar mijn zin. De rust en ruimte zijn heerlijk. Het is een unieke plek. Kom vooral eens kijken!”

Ook op zoek naar een mogelijkheid om als zakelijk leider aan de slag te gaan? Bekijk alle openstaande vacatures hier.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

In maart is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Rosa Scholtens, Culturele vacatures
Datum: 21 juni 2018

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie