Follow Up: Nationaal Onderwijsmuseum – Educator

Stefan van Belzen ontdekte tijdens zijn studie geschiedenis via een bijbaan bij Rijksmuseum Boerhaave hoe leuk het is om kinderen in contact te brengen met een museumcollectie. Hij ontwikkelde zich tot een gedreven Educator, die bezoekers wil aanzetten tot verwondering. Sinds maart werkt hij in deze functie bij het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Hij vertelt graag meer over zijn vak.

Stefan: “De grootste uitdaging van een educator is altijd om de belevingswereld van kinderen te raken: je kunt nog zo’n mooie tentoonstelling of interactieve tour opzetten, als het niet aansluit bij de beleving van het kind dan komt het niet binnen. Met het thema onderwijs heb je wel altijd een mooi aanknopingspunt, ook bij volwassenen: iedereen gaat, of ging, naar school. Bij kinderen kun je een verband leggen door te vertellen hoe iets vroeger in zijn werk ging en daarna te vragen: ‘Maar hoe gaat dat nu dan, bij jullie op school?’

Vloggen in het museum

Een mooi, beeldend verhaal van een museummedewerker kan helpen om een andere tijd tot leven te brengen. In het Onderwijsmuseum maken we daarnaast ook veel gebruik van moderne technieken om interactieve rondleidingen en workshops te geven. Zo heeft mijn voorganger ‘Jeugdjournaal 2.0’ in het leven geroepen, waarbij kinderen in de basisschoolleeftijd met iPods door het museum gaan en zelf vloggen over wat ze daar tegenkomen. We sturen ze daarbij een beetje, door ze eerst een korte rondleiding te geven en hen daarna opdrachten voor te leggen: ‘vertel je volgers nu iets over de geschiedenis van schoolgebouwen’. Het leuke is dat dit project ook makkelijk naar een hoger niveau getild kan worden; ook middelbare scholieren herkennen het ontdekken en ‘verwerken’ van de wereld via een vlog, alleen voor hen maken we de opdrachten en leerstof iets uitdagender. De stap naar het interessegebied van de jeugd is via zulke nieuwe media weer ietsje kleiner.

Ik schrijf al bijna tien jaar reviews en columns over de nieuwste games voor Gamed.nl. Het mooie van dat werk is dat ik zo goed op de hoogte blijf van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de interactieve gebruikerservaring, en ook leer over het aandachtsveld van kinderen. Via de spellen merk ik duidelijk wat de aandacht van kinderen vasthoudt, wat werkt en wat niet. Deze kennis zet ik vervolgens weer in bij mijn werk voor het museum.

Mijn werk richt zich niet alleen op de jeugd. We geven als museum bijvoorbeeld ook gastcolleges en workshops aan mensen uit het onderwijs: Pabostudenten, onderwijsassistenten en pedagogisch medewerkers. De nadruk ligt dan meer op de onderwijsmethodes en didactische achtergronden van toen: hoe werd er gedacht over het overbrengen van leerstof, hoe vond men dat je een kind het beste kon onderwijzen? Het is erg interessant om de verscheidenheid aan opvattingen naast elkaar te zetten.

Nederland, Dordrecht, 08-07-2015
Onderwijs Museum voor de opening
De Holland
Sybold van Ravesteyn
foto: Ronald van den Heerik

Dwarsdoorsnede van het Nederlandse onderwijs

De Nederlandse onderwijsgeschiedenis is interessant omdat wij sinds 2017 100 jaar onderwijsvrijheid kennen: onze onderwijsgeschiedenis en ook het huidige onderwijs is daardoor erg divers en rijk. Denk aan de veelvoud aan methodes en levensovertuigingen, van verschillend religieus onderwijs tot de Montessori-stroming en het Dalton-onderwijs, en zo verder. Ik ben bezig een digitaal platform op te zetten over dit onderwerp, genaamd ‘MijnSchoolIsUniek’. We hopen er op termijn honderden of duizenden scholen in te betrekken. We willen schoolgaande kinderen via dit platform uitdagen het unieke van hun school te ontdekken en te delen, en tegelijkertijd – uiteraard – kennis op te doen van allerlei andere bestaande vormen van onderwijs. Op die manier zullen we dan straks, via dit platform, een levendige momentopname hebben van hoe het ervoor staat met het Nederlandse onderwijs. Niet door middel van jaarverslagen en rapporten, maar door de bijdrages van de kinderen die dat onderwijs nú ervaren. Dat is toch mooi?

Flippo’s, Pokémon en elastieken

Een ander project waar ik erg enthousiast over ben is de zomertentoonstelling ‘Rages’ die nu in opbouw is, over de rages van de schoolgaande Nederlandse jeugd. We willen met deze tentoonstelling een duidelijke connectie maken tussen de beleving van de kinderen van nu en die van hun ouders en grootouders vroeger. Het wordt een interactieve tentoonstelling, een ‘feest der herkenning’; denk aan Flippo’s, Pokémon en elastieken. Kinderen kunnen zich verdiepen in de rages die hun ouders en opa’s en oma’s bezig hielden, terwijl hun (groot)ouders letterlijk de rages van de huidige jeugd kunnen uitproberen. Zo heb ik zelf mijn Pokémon-kaarten al van zolder gehaald!

Ik hoop dat mensen zich dankzij een bezoek aan ons museum vooral zullen verwonderen over hoe verschillend onderwijs kan zijn. Onderwijs is dynamisch; altijd in beweging. Een les hoeft niet altijd zo te gaan zoals het voor jou ‘normaal’ is of was, daar gaat het om: je kunt op heel veel manieren iets leren.”

Ook enthousiast over museumeducatie? Bekijk onze actuele vacatures hier.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

In februari is voor deze functie geworven via Culturele vacatures.
Tekst: Nienke Piena
Foto’s: Jan Tito, Ronald van den Heerik

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie