Follow Up: Delft Chamber Music Festival – Zakelijk Leider

Op het moment dat we elkaar spreken is het Delft Chamber Music Festival in volle gang, maar in de relatieve rust na de ‘ochtendopstart’ heeft Jojanneke van de Weetering (31), Zakelijk Leider van het festival, wel even tijd voor een telefonisch interview. Vandaag is immers een ‘rustige’ festivaldag, met maar twee concerten op het programma.

Van de Weetering vond al meerdere van haar banen via Culturele vacatures: Zakelijk Leider bij het Internationaal Stiltefestival, Kwartiermaker bij Who’s Next en haar huidige baan bij het Delft Chamber Music Festival. Voor die laatste twee organisaties is ze nog steeds werkzaam, net als voor het Fonds Podiumkunsten trouwens, waar ze werkt als Adviseur. Jojanneke van de Weetering zit niet graag stil, zoveel is duidelijk.

Al op haar zevende maakte ze deel uit van haar eerste ensemble: Jojanneke op haar cello, haar moeder op de piano en haar zusje op de viool. Het bleek het eerste van vele. Op het Christelijk Gymnasium in Utrecht studeerde ze cum laude af, met naast haar Cultuur & Maatschappij profiel de extra vakken Natuurkunde, Wiskunde B, én natuurlijk Muziek. Ze studeerde Klassiek Talen en Duits en deed een onderzoeksmaster in Literatuurwetenschappen. Muziek bleef een belangrijke factor in haar leven, zowel privé als beroepsmatig.

Jojanneke: “Ik heb al vroeg de keuze gemaakt niet de weg van uitvoerend musicus te volgen, nog los van de vraag of dat voor mij was weggelegd. Ik heb veel bewondering voor de drive en volledige toewijding van professionele musici, maar ik vind diversiteit juist leuk, zeker in mijn werkzame leven. Dat ‘monomane’ is voor mij niet weggelegd.

Mijn studies vond ik ontzettend interessant. Die interesse was ook de voornaamste reden om ze te volgen, want ik wilde geen docent worden: dé beroepsgroep waar ik zo’n 90% van mijn oud-studiegenoten in heb zien belanden. Na mijn afstuderen heb ik een tijd gereisd en me eens goed beraad op mijn drijfveren. De conclusie was: ik wil werken in de culturele sector. Omdat ik geen marketingachtergrond heb en evenmin een artistiek-inhoudelijke, leek de zakelijke kant mij de meest logische optie. Bovendien heb ik daar altijd al veel affiniteit mee gehad: ik houd ervan processen efficiënter te maken en ben sterk commercieel ingesteld.

Er is in feite ook geen opleiding tot zakelijk leider voor een culturele instantie, hè? En toen bestond ook een studie als Cultuurmanagement nog niet. Het gaat naar mijn mening in dit vak meer om ervaring en competenties. Ik ben erin gegroeid. Mijn allereerste baan in deze richting, Relatiemanager bij Bedrijfs Cultureel Abonnement, vond ik ook al via Culturele vacatures. Vervolgens ben ik stap voor stap doorgegroeid in steeds ‘logische’ vervolgfuncties.

Tweeëneenhalf jaar geleden heb ik mijn eigen onderneming opgericht, Zaken voor Cultuur. Ik richtte me nadrukkelijk op alle podiumkunsten, niet alleen de klassieke muziekwereld. Mede daarom ben ik gaan werken voor het Internationaal Stiltefestival, dat zich richt op dansvoorstellingen voor kinderen, en de Nationale Jongerenherdenking. Echter, ik heb best een groot netwerk in de (klassieke) muziek, dus werd vervolgens vooral opgebeld met verzoeken uit die richting. De klassieke muziek bleek onontkoombaar! Maar het past me erg goed, dit werkveld. Ik weet wat ervoor nodig is om een concert of klassieke muziekfestival te realiseren – het voelt als een warm bad.

Delft Chamber Music Festival

Mijn samenwerking met Liza Ferschtman, artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival, verloopt erg goed. We respecteren elkaars ideeën en komen er altijd uit. Formeel zijn onze functies nevengeschikt maar in de praktijk is mijn rol ondergeschikt aan die van Liza: het festival valt of staat met haar, na al die jaren. Liza is het artistieke brein, zij zet het hoofdprogramma in elkaar. Het werkt vaak zo dat zij ideeën tegen mij aanhoudt, die ik vervolgens onderzoek op haalbaarheid, en waarvan ik samen met mijn team de praktische uitvoering verzorg. Wil ze bijvoorbeeld graag iets met een bepaald thema of een specifieke componist, dan zoek ik uit welke ensembles dit soort stukken op hun repertoire hebben . Zo vond ik voor deze editie celliste Susanne Degerfors, die tijdens de uitvoering van Nights of Jealousy (Svartsjukans Nätter) van Jean Sibelius als native speaker de voordracht deed in het Zweeds.

Verder ben ik uiteraard verantwoordelijk voor de begroting en bewaak ik de budgetten. Als Liza bijvoorbeeld iets té gekke ideeën heeft, zoals een hele dure productie met een erg kleine capaciteit, dan praten we daarover. Ook heeft het festival naast het hoofdprogramma een breed fringe programma met concerten in het ziekenhuis, een gratis productie op het station en een Jong Talent Route. Dat gedeelte regel ik inhoudelijk met mijn team. In die rol ben ik leidend, zo heb ik voor dit jaar onder andere een samenwerking tot stand gebracht met het Delft Fringe Festival.

Talentontwikkeling en muziekonderwijs

Talentontwikkeling van jonge musici en het in contact brengen van jongeren met klassieke muziek zijn onderwerpen die mij na aan het hart liggen. Het is de drijvende kracht achter mijn carrière. Sinds drie jaar staat er bij het Delft Chamber Music Festival steeds één participatievoorstelling op het programma, gespeeld door kinderen van 8 tot 12 jaar, en er is ook een gratis concert op de markt en een kinderconcert. Het festival wordt echter voornamelijk bezocht door de klassieke muziekliefhebber: het is niet per se laagdrempelig. Het biedt daardoor niet veel ruimte voor een (grotere) educatieve component, hoewel dat wel iets is waarin ik me graag verder zou willen ontwikkelen. Daarom ben ik erg blij met mijn rol als Kwartiermaker voor Who’s Next [een meerdaags Kamermuziekfestival voor middelbare scholieren in Almere, red.], die mij een mooie kans biedt om meer ervaring op te doen in deze richting.

Ik vind het overigens een bijzonder gegeven dat er in het primair onderwijs een ruim aanbod bestaat aan muziekeducatie op het gebied van klassieke muziek, net zoals voor volwassenen, terwijl dat in het secundair onderwijs bijna volledig ontbreekt. Nou moet ik zeggen dat ik als puber mijn cello ook even aan de wilgen heb gehangen, maar het zou mooi zijn als er meer aandacht zou komen voor de manier waarop muziekonderwijs onder de aandacht kan worden gebracht bij jongeren tussen de 12 en 18 jaar, een genegeerde generatie.  Ik vind het daarom ook erg mooi dat Who’s Next dat op zo’n gedreven manier doet: tegen de stroom in én met succes.

Who’s Next

Op dit moment zijn we vooral actief in Almere, maar het is een duidelijke ambitie om onze aanpak breder uit te gaan zetten en de aantallen te vergroten, door heel Flevoland en liefst ook daarbuiten. Het is mijn taak onze organisatie op dit gebied verder te brengen in de ‘vaart der volkeren’.  Ik heb de laatste tijd onderzoek gedaan onder respondenten en stakeholders naar de behoefte aan klassiek muziekonderwijs voor middelbare scholieren, iets dat nu zoals gezegd grotendeels ontbreekt. De respons was erg positief. De vraag bestaat absoluut, het wordt tijd dat dit breder opgepakt wordt.

Toekomst

In de toekomst zou ik heel graag verschillende rollen blijven combineren. Ik houd erg van de afwisseling en dat houdt me scherp. Er is  bovendien sprake van een interessante wisselwerking wanneer ik op die manier de ervaring die ik heb opgedaan bij organisatie x, weer kan inbrengen bij organisatie y. Het is wel veel, inderdaad – ik werk dan ook veel en hard – maar het past bij mij. Ik heb het liever druk dan rustig.

Ik merk dat ik het beste vaar bij kleinere teams waarbij iedereen veel verantwoordelijkheid draagt. Dat gezegd hebbende, heb ik voor de toekomst wel de ambitie om juist ook voor grotere culturele instellingen te gaan werken. Directeur van het Grachtenfestival, bijvoorbeeld, vind ik een razend interessante positie. Of iets op het gebied van talentontwikkeling, zoals bij het Nationaal Jeugd Orkest of het Jong Metropole… Dat zijn functies waar ik erg enthousiast van word!”

Ook graag als zakelijk leider aan de slag? Bekijk onze openstaande vacatures hier.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

In september 2017 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Datum: 30 augustus 2018

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie