Follow Up: Kunstveiling.nl – Art Handler

Zeven glanzende koikarpers. Dat is waar Berend Rebels oog op viel toen hij bij Kunstveiling.nl op gesprek kwam voor een baan als Art Handler. Nu heeft hij het werk, een kleurrijke ets van Marcel Schellekens, in zijn bezit. Net als de baan.

Via Kunstveiling.nl kan iedereen – handelaar, professioneel verzamelaar en particulier – via een online veiling kunst kopen en verkopen. Berend: “Ons systeem maakt het voor iedereen haalbaar om eigen kunst te kopen, dat vind ik mooi. Soms zijn mensen helemaal onder de indruk van wat er hier voor zo’n goede prijs te vinden is. Dan gaan ze intens tevreden de deur uit met hun nieuwe bezit.”

Berend Rebel (29) behaalde in 2016 zijn master bedrijfsrecht en financieel recht aan de Universiteit van Utrecht. Na functies als KYC Client Outreach Analyst en CDD Analist bij respectievelijk een grote bank en een financieel adviesbureau, merkte hij dat dit toch niet het werk was dat hij zocht.

Je wilde iets anders. Duidelijk. Hoe kwam je vervolgens in deze baan terecht?

Een vriendin wees me op Culturele vacatures. Daar zag ik inderdaad heel wat leuke vacatures voorbij komen en ik heb op meerdere vacatures gereageerd. Bij de vacature voor Art Handler dacht ik meteen: “dat is echt iets voor mij”.

Oh ja? Wat doet een Art Handler zoal?

Het werk is vrij praktisch: ik zorg eigenlijk dat het juiste kunstwerk bij de juiste mensen terechtkomt. Ik onderhoud daarvoor contacten met alle betrokken partijen. Ik maak afspraken met de koeriers over de bezorging en met mensen die hun aangekochte werk komen ophalen. Er komen hier de hele dag mensen over de vloer, dat is heel wat anders dan de hele dag in je eentje achter de computer zitten. Het werk is afwisselend en sociaal. Ik vind het nog leuker dan verwacht!

De bewuste ets van Marcel Schellekens

Had je interesse in kunst en cultuur voordat je aan deze baan begon?

Ik vond de kunstwereld altijd een interessante wereld. Mijn scriptie ging er zelfs over. Ik vroeg me daarin af: stel dat een kunstwerk gestolen wordt in land A en vervolgens vervoerd naar land B, wat kan land A dan nog doen om het weer terug te krijgen als zo’n werk boven water komt? Welke rechten heeft de oorspronkelijke eigenaar en welke juridische procedures komen daarbij kijken?

Verschilt de kunst(veiling)wereld met je eerdere werkomgeving? Kun je je financieel-juridische vaardigheden inzetten?

Ha ha, nee. Eigenlijk zijn er weinig raakvlakken. Ik vertrouw voornamelijk op mijn algemene sociale vaardigheden en op wat ik hier tijdens mijn werk heb geleerd. Het draait vooral om het begeleiden van onze klanten, zodat die iets vinden dat hen aanspreekt. Vervolgens zorg ik ervoor dat ze ook het juiste werk mee naar huis krijgen. Dat laatste is lastiger dan het klinkt! Soms hebben we meerdere versies van een zeefdruk in huis en dan is het wel de bedoeling dat de klant de juiste mee naar huis neemt.

Adviseer je klanten ook in hun keuze voor een kunstwerk?

Mensen vragen weleens om advies, inderdaad. Dan vind ik het wel jammer dat ik geen kunstgeschiedenis heb gestudeerd. Met praktische vragen over het beste verpakkingsmateriaal of veilig vervoer kan ik prima uit de voeten, maar advies over een passende lijst? Dan kan ik alleen mijn persoonlijke mening geven en ik weet niet of mensen dáár nu zoveel aan hebben!

Werken die staan te wachten op een nieuwe eigenaar

In je vorige functies onderzocht je de financiële situatie van cliënten. Is dat iets om je in de toekomst op te richten?

Ja, ik ben me aan het oriënteren op mijn mogelijkheden in deze sector. Ik werk nu één dag in de week en ben daarom op zoek naar een baan ernaast. Werken in een fysiek veilinghuis lijkt me erg leuk, of anders in een galerie. Misschien is er in deze sector inderdaad wel iets mogelijk met mijn juridische achtergrond. Ik zou me graag verdiepen in kunstverzekeringen of juridische kwesties rondom kunst. Wie weet!

Zoek jij ook een uitdagende baan in de kunstverkoop? Bekijk onze openstaande vacatures hier.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

In juni 2018 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Afbeelding 1 & 3: Berend Rebel, afbeelding 2: Marcel Schellekens
Datum: 27 september 2018

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie