Follow Up:  Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem – Hoofd Marketing & Communicatie en Kaartverkoop

Met een economische achtergrond en vele jaren ervaring in het bedrijfsleven blijkt Ilse Wetselaar bij uitstek geschikt voor haar rol als Hoofd Marketing & Communicatie en Kaartverkoop bij Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Ze vertelt over haar drijfveren en werkzaamheden, en waarom het best even wennen was in de cultuursector.

Ilse: “Na een carrière in het bedrijfsleven, meest recent in de telecommunicatie, wilde ik op een gegeven moment graag een functie met meer maatschappelijke relevantie. Ik ben daarom bewust op zoek gegaan naar een baan in de cultuursector. Ik wilde het belang van de klant voorop kunnen stellen, en daar is in de commerciële sector niet altijd ruimte voor.

Het was een grote overstap: de bedrijfscultuur in de culturele sector is heel anders, de manier van werken ook. Zelfs praktisch is het wennen: eerder had ik een flexwerkplek, nu zit ik dagelijks in een ‘echt’ kantoor met een vaste telefoon en een computer. De cultuur is daarnaast veel meer gericht op samenwerking dan ik gewend was; iedereen is heel behulpzaam naar elkaar toe. Dat is prettig. Het is hier allemaal een stuk minder prestatiegericht, er is minder druk op het halen van targets en doelen dan in het bedrijfsleven. Tegelijkertijd is de operationele druk veel hoger: er moet meer gedaan worden met een kleiner team.

Haarlem
Mijn eerste kennismaking met de culturele sector was via Het Concertgebouw, waar ik als als Manager E-Commerce, CRM and Marketing Intelligence aan de slag ging. Het was geweldig geweldig om te zien hoe de klantbeleving daar op alle gebieden centraal stond.

Acht jaar geleden ben ik naar Haarlem verhuisd. Ik was in die tijd daarom altijd aan het forenzen naar Amsterdam. Ik had daardoor geen idee wat zich allemaal afspeelde in mijn eigen stad. Echter hoe langer ik hier woonde, hoe meer ik Haarlem ging waarderen. Ik wilde er meer geworteld raken. Dat, in combinatie met de mogelijkheid om een eindverantwoordelijke functie op Marketing & Communicatie te kunnen uitoefenen was de reden voor mijn overstap naar de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem.

Telefoons of kaartjes
Mijn economische achtergrond (Ilse studeerde Economisch Linguïstisch aan de Hogeschool voor Economische Studies in Amsterdam en behaalde een Master Bedrijfskundige Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam) is een voorwaarde om deze functie te kunnen uitvoeren. In feite is dit ook ‘gewoon commercieel werk’, al werk ik nu in de cultuursector. Of je nu telefoons of kaartjes aan de man brengt: het draait beide om het zo goed mogelijk identificeren en bereiken van je doelgroepen.

Ik doe dat door te testen, door me te verdiepen in de doelgroep: hoe consumeert men, welke kranten leest iemand, welke sociale media gebruikt hij of zij en welke interesses heeft diegene verder nog naast onze voorstellingen en concerten? Kortom: wat beweegt onze doelgroepen? Vervolgens probeer je op die gebieden zichtbaar te zijn.

Jubileumprogramma
In september bestaat de Stadsschouwburg Haarlem 100 jaar. Dat is groot feest! Naast onze reguliere programmering is er daarom dit jaar een speciaal jubileumprogramma. Op de ‘verjaardag’ van de schouwburg eind september is er een feestelijke Bonte Gala Avond. Voor deze unieke voorstelling maken vijf Haarlemse cabaretiers, waaronder Brigitte Kaandorp en Erik van Muiswinkel, voor het eerst sámen een voorstelling. Een mooie aftrap van het seizoen.

Ik bezoek zelf veel voorstellingen als onderdeel van mijn functie. Dat doe ik heel graag en dat zou ik ook doen wanneer het niet verwacht zou worden. Ik heb een voorliefde voor de klassieke muziekconcerten zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest en de grotere cabaretiers. Ik kijk dan ook erg uit naar de Bonte Gala Avond!

Ook bijzonder is onze tweejaarlijkse amateurproductie Scrooge die dit jaar weer met kerst wordt opgevoerd. De audities zijn net voorbij; de nieuwe cast is volop bezig met workshops en repetities. Het is erg leuk om de spelers bezig te zien. We hebben dit jaar in de wijken en op scholen veel aandacht gegeven aan het bereiken van mensen die anders niet zo snel met ons programma in aanraking zouden komen om ook juist hen te stimuleren auditie te doen.

Inspireren en verbinden
Wat ik graag wil is meer eigentijdse marketing inbrengen in de cultuursector: online liggen er nog veel kansen. Het bedrijfsleven loopt in dit opzicht echt voorop. Een online aanwezigheid is tegenwoordig gemeengoed, maar die nieuwe media kunnen veel beter benut worden. Naast CRM [customer relationship management, red.] en de geijkte methodes moeten we online meer als kanaal gaan inzetten. Dat is bij uitstek de manier om een breder publiek te bereiken, meer dan via offline advertenties – hoewel online en offline natuurlijk naast elkaar bestaan. Naast de jongeren zit nu zo’n 70% van de 65-jarigen op Facebook; dat is een enorme omslag.

Ons programma als Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem is erop gericht te inspireren en verbinden. Online kanalen zijn hier met name geschikt voor. Met korte filmpjes kun je heel goed net iets meer laten zien, meer uitleg geven. Een Facebook-bericht met ‘Er zijn nog kaarten!’ heeft een heel ander effect dan een kort filmpje van iemand die vol passie vertelt waarom je deze voorstelling echt móet zien. Ook wij moeten deze mogelijkheden nog beter gaan gebruiken.

Uitdaging
Het leuke aan deze functie is absoluut de enorme diversiteit. Bij een multinational ben je verantwoordelijk voor een klein, specifiek onderdeel van het geheel. Nu ben ik verantwoordelijk voor een heel scala aan diensten die voor Haarlem een verschil kunnen maken. Ik ben eindverantwoordelijk voor de marketing van de Stadsschouwburg en de Philharmonie, met al hun genres – muziek, familievoorstellingen, dans, toneel, cabaret –  én de verhuur van onze zalen, iets dat een bijna evenredig deel van onze activiteiten vormt. Het is een mooie uitdaging twee zulke verschillende producten onder de aandacht van het publiek te brengen.”

www.theater-haarlem.nl

Zoek jij ook een uitdagende baan in de marketing? Bekijk onze openstaande vacatures hier.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Foto 1: Bibi Veth, foto 2 & 3: In Bloei Fotografie
Datum: 13 september 2018

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie