Hoe realiseer je je droombaan?

Tien vragen aan de auteur van Babe, you got this. Het werkboek voor ambitieuze jonge vrouwen om hun carrière uit te stippelen

We hebben een afspraak met onze voormalige collega Rosa Dammers (30) naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Babe, you got this. Het werkboek eerder dit jaar. We schuiven aan bij Coffeelab, tegenover treinstation ’s-Hertogenbosch, waar het boek ook op de leestafel ligt. De wollen trui die Rosa aan heeft, is net zo roze als de kaft van het boek. Om ons heen zitten jonge ondernemers achter hun laptop te werken.

Hoe is het idee ontstaan voor het werkboek?
De aanleiding was het succes van de voorloper: Babe, you got this. Van meisje met dromen naar vrouw met succes. Het bestaat uit interviews met inspirerende en succesvolle vrouwelijke ondernemers waaronder Neelie Kroes en Hanna Verboom. Zij vertellen wat voor hen van belang was om hun doelen en idealen te bereiken. Dit handboek was een regelrechte bestseller en het bleek dat veel lezers, vooral ambitieuze jonge vrouwen, behoefte hadden om ook zelf concreet met hun dromen, ambities en talenten aan de slag te gaan. Beide boeken zijn een initiatief van Emilie Sobels, founder van Hashtag Workmode. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen opende Emilie co-working spaces waar ondernemende vrouwen samen kunnen werken en van elkaar kunnen leren. Ook de twee boeken dragen daaraan bij.

Hoe ben jij als zzp’er op het gebied van tekst en communicatie betrokken geraakt bij dit boek?
Op Instagram zag ik een oproep voor een creatief schrijftalent voorbijkomen. Dat is wat voor mij, dacht ik. Ik schreef een sollicitatiebrief en werd warempel uitgenodigd om samen met vijfentwintig anderen te komen pitchen. Dat was natuurlijk hartstikke spannend, maar ik had gelukkig alle vertrouwen in mijn originele idee. Ik gebruikte namelijk vijf quotes uit het handboek, die ik zelf ook had kunnen zeggen. Daarnaast had ik het advies van een van de geïnterviewden uit het handboek ter harte genomen om nooit ergens met lege handen te komen. Ik had roze Bossche bollen uit mijn thuisstad meegebracht en dat was natuurlijk een schot in de roos.

Wat was je aanpak?
Emilie en ik hebben gekeken wat de belangrijkste thema’s zijn die de vrouwen in de interviews in het handboek aansnijden. Deze zes thema’s vormen de leidraad van het werkboek: passie, doelen, mindset, presentatie, geldzaken en balans. Vervolgens hebben we bij deze thema’s input, tips en tricks gevraagd aan twee coaches uit Emilie’s netwerk: business coach Kathleen Oerlemans en personal development coach Annemijn Briët. Hun input hebben we op een leuke manier uitgewerkt in theorie en opdrachten.

Wat heb je zelf aan het boek gehad om werkdoelen te bereiken en dromen te verwezenlijken?
Het werkboek zet aan tot denken en dwingt je vragen te stellen en doelen te visualiseren. Wat mij het meest is bijgebleven is ‘de kracht van gedachten’. Het is voor mij bijvoorbeeld een meisjesdroom om in de tijdschriftenwereld te werken. Lang heb ik dit voor me uitgeschoven uit een soort onzekerheid. Mijn inner critic zei steeds: kan ik dat wel? Of: het is lastig om daar binnen te komen. Het werkboek zegt: Je kan het in elk geval proberen. Ga het gewoon doen! Afgelopen zomer heb ik daarom eindelijk eens de tijd genomen om hier werk van te maken. Voor welke tijdschriften wil ik schrijven? Over welke onderwerpen wil ik schrijven en hoe ga ik die ideeën pitchen? Met die vragen ging ik aan de slag. En met succes! Sinds september werk ik onder andere als (eind)redacteur bij Libelle.

Waarom dit boek speciaal voor vrouwen?
Ik zie mezelf niet echt als een girlboss hoor. Maar die bescheidenheid of onzekerheid waar ik het net over had, daar hebben denk ik meer vrouwen dan mannen last van. Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar af en toe mag je jezelf best op de borst kloppen. Je moet jezelf in elk geval niet naar beneden gaan halen, dat kunnen vrouwen altijd zo goed. Ik had het vroeger ook wel eens over ‘mijn bedrijfje’. Nu denk ik: ik ben ondernemer, ik heb een eigen bedrijf. Ik haal alle opdrachten zelf binnen en lever werk af waar de mensen blij mee zijn. Daar mag ik best trots op zijn.

Hoe pak je netwerken en zelfpromotie aan?
Door zichtbaar te zijn en werk te laten zien. Ik ben groot fan van LinkedIn. Daar deel ik geregeld werk en reageer ik op berichten van anderen. Ik vind het leuk om mensen te koppelen en vaak levert dat mij ook weer een mooi contact op.
Eén van de redenen om aan het werkboek mee te werken was om te laten zien: dit kan ik. Tijdens mijn sollicitatiegesprek bij Libelle begonnen ze meteen over het Babe-boek. Ik zag het maken van het boek als een investering en zo heeft het inderdaad ook uitgepakt.

Hoe zorg je dat je genoeg geld verdient?
Toen ik begon, wilde ik vooral bezig zijn met wat ik het allerleukste vind, namelijk schrijven. Geld kwam altijd op de tweede plaats. Inmiddels heb ik geleerd dat geld verdienen belangrijk is en niet vies. Laten we zeggen dat ik een positievere money mindset heb als een tijd terug. Inmiddels heb ik natuurlijk ook meer schrijfervaring en kan ik meer vragen. En dat durf ik nu ook. Ook ga ik onderhandelingsgesprekken niet meer uit de weg. Dat leerproces is heel leuk.

Heb jij nog een tip specifiek voor mensen in de culturele sector?
Ik denk dat er in de culturele sector met heel veel passie wordt gewerkt. En dat veel mensen zich net als ik eerst afvragen: is het leuk en waardevol werk? En pas daarna: wat verdien ik ermee? Mijn tip uit het boek is: bedenk wat jij wilt verdienen om een fijn leven te leiden en bepaal op basis daarvan je prijzen. Geef een duidelijk signaal af: ik wil heel graag samenwerken, maar hier sta ik voor. Werk je op basis van een uurtarief? Probeer dan zoveel mogelijk een projectprijs af te spreken. En zorg altijd dat afspraken zwart op wit staan.

Is het boek ook interessant voor mannen die hun carrière een boost willen geven?
Door de kleur en de titel trekt het weinig mannen aan denk ik, maar ik geloof zeker dat het boek ook voor hen interessant is. Veel van wat in het boek staat weet je misschien wel, maar om het vervolgens ook te gaan doen is andere koek.
Op dit moment lanceer ik trouwens samen met twee collega tekstschrijvers Buro Citroen en we hebben de ambitie om hét tekstbureau van Den Bosch te worden. Dus ik denk dat ik de komende tijd het boek er zelf ook weer eens bij ga pakken!

Ben jij een jonge startende zzp’er? Bekijk de vacatures hier. Of zoek je een baan of opdracht op het gebied van tekst schrijven? Bekijk de vacatures hier.

Tekst: Mireille de Putter, Culturele vacatures
Foto’s: portret, Kiki Reijners, overig beeld Anne Hospers
Boeken:
Babe, you got this. Het werkboek (2018), Rosa Dammers & Emilie Sobels
Babe, you got this. Het handboek (2017), Martje Haverkamp & Emilie Sobels

, , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie