Follow Up: Het Concertgebouw – Hoofd Marketing, Communicatie en Verkoop

Onze collega’s van Cultuurmarketing spraken voor hun rubriek Movers & Shakers met Job Noordhof, die sinds 1 augustus 2018 het nieuwe Hoofd Marketing, Communicatie en Verkoop is van Het Concertgebouw in Amsterdam. Onderwerp van gesprek was zijn recente overstap van Het Nederlands Philharmonisch Orkest & Nederlands Kamerorkest naar Het Concertgebouw en zijn drang om een divers publiek te bereiken.

Klassieke muziek en marketing vormen een rode draad door het leven van Job Noordhof. In zijn studententijd begon Noordhof als bestuurslid bij Entrée: de jongerenorganisatie van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij organiseerde en initieerde daar diverse evenementen, gericht op een jong publiek. Noordhof is daarnaast een van de initiatiefnemers van het multiculturele festival SOUK, dat zich richt op de Arabische cultuur. Na ruim vijf jaar als hoofd marketing, verkoop en sponsoring bij het Nederlands Philharmonisch Orkest & Nederlands Kamerorkest (NedPhO) gewerkt te hebben, kon het niet langer uitblijven. De functie hoofd marketing, communicatie en verkoop bij Het Concertgebouw lokte en Noordhof greep zijn kans.

Het Koninklijke Concertgebouw, dat in 1888 haar opening vierde, wordt wereldwijd geroemd om zijn meesterlijke akoestiek. Voortgekomen uit de gegoede burgerij in Amsterdam, opereert Het Concertgebouw nagenoeg onafhankelijk van overheidssubsidies en heeft het als NV een unieke positie in het culturele veld. Met jaarlijks zo’n 900 activiteiten ontvangt Het Concertgebouw 750.000 bezoekers per jaar en heeft Noordhof – als hoofd marketing, communicatie en verkoop – een budget tot zijn beschikking waar vele (cultuur)marketeers alleen maar van kunnen dromen.

Je kende Het Concertgebouw al goed door Entrée, SOUK en de concerten van het NedPhO. Is je beeld in de afgelopen drie maanden nog veranderd?

Wat ik zie, is dat het écht een enorme professionele organisatie is. Inclusief de commerciële verhuur vinden er per jaar zo’n negenhonderd activiteiten plaats. Ik vind het ongelofelijk hoe professioneel iedereen hier aan het werk is om soms wel vijf concerten op één dag te kunnen organiseren. Dan zijn er gedurende de hele dag een paar duizend mensen die naar binnen en naar buiten moeten. Ik vind het fantastisch dat het ons dan toch lukt om hen telkens weer die sublieme muzikale ervaring te bieden.

Welke verschillen ondervind je ten opzichte van je vorige functie bij Het Nederlands Philharmonisch Orkest?

Het Concertgebouw is een grotere organisatie en dat betekent dat er veel meer mogelijkheden zijn. Dat maakt het interessant als je gaat kijken naar welke strategische keuzes we moeten maken op het gebied van publieksbereik, data-analyse, marketing en communicatie. Deze thema’s herken ik sterk vanuit mijn oude functie bij Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO). De publieksontwikkeling: de stap van het traditionele klassieke publiek naar het bereiken van nieuw publiek is daarbij heel belangrijk. De samenstelling van onze samenleving is veranderd en daar willen wij ook op inspelen. Het Concertgebouw kan daar, vanwege de grootte van de organisatie, makkelijker keuzes in maken, waardoor we ook echt andere doelgroepen kunnen aanspreken.

Voor wat betreft de marketinginzet zie ik veel overeenkomsten tussen NedPhO en Het Concertgebouw. De marketing bij klassieke muziek is nog steeds sterk gericht op offline. De brochure, die we jaarlijks uitbrengen met serieverkoop, is net als bij NedPhO nog steeds ontzettend belangrijk. Daarnaast zijn flyers nog steeds een belangrijk middel, net als de ouderwetse poster op straat of advertenties in kranten. Natuurlijk wordt ook de inzet van online marketing en social media steeds belangrijker in het bereiken van een groot publiek.

Wat betreft mijn eigen rol heb ik nu meer een managersfunctie. Mijn team is vele malen groter, het bestaat uit zes marketeers, zes contentmarketeers, zes collega’s die zich bezighouden met data-analyse, marketing intelligence en online sales. Twee collega’s richten zich op de toeristische markt en er is een verkoopafdeling van twintig mensen. Ik sta dus op grotere afstand van de dagelijkse werkzaamheden en kan mij minder met details bezig houden.

Het leukste vind ik dat de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, bij partijen als het NedPhO, Stichting SOUK en Entrée, terugkomt in deze functie. Bij Entrée heb ik geleerd hoe ik een jonger publiek kan bereiken, bij SOUK ontdekte ik hoe je een cultureel divers publiek kan aanspreken en bij NedPhO leerde ik hoe je klassieke muziek kan verkopen. Het komt hier allemaal samen. Daarnaast is NedPhO ook een van de grootste huurders van Het Concertgebouw. Het voelt daarom alsof ik van een dochteronderneming naar de moederholding ben gegaan.

Omdat ik uit de klassieke muziek hoek kom, was ik mij niet bewust van de grote diversiteit in de programmering van Het Concertgebouw. Het kan verschillen van een Turkse zanger als Ferhat Göçer tot een uitvoering van het legendarisch hiphopalbum Jazzmatazz, maar er is ook plek voor een operaster als Cecilia Bartoli en concerten voor baby’s tussen de nul en zestien maanden. Die diversiteit is echt gigantisch en daar willen we ons nog veel meer in ontwikkelen de komende jaren. Sinds enige tijd is er een programmeur pop en jazz, maar ook in mijn team hebben we nu een marketeer die zich specifiek bezighoudt met het bereiken van nieuwe doelgroepen: van verschillende culturen tot een jong publiek.

Dit interview is een verkorte versie van het gesprek dat eerder verscheen op Cultuurmarketing.nl. Job Noordhof vertelt hierin nog meer over onder meer doelgroepmarketing gericht op jongeren en toeristen, over contentmarketing, over subsidies versus eigen inkomsten en over het voorspellen van ticketverloop. Lees het volledige interview hier.

Ben jij ook op zoek naar een baan in de marketing? Bekijk alle openstaande vacatures hier. Of zoek je een baan in de muziekwereld? Bekijk die vacatures hier.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. In maart 2018 is voor deze functie geworven via Culturele vacatures. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl! Meer info? Klik hier.

In maart 2018 is voor deze functie geworven via Culturele vacatures.
Bron: Cultuurmarketing
Datum: 14 maart 2019
Fotografie: header Hans Roggen

, , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie